Читај ми!

Портрети од сламе

Витомир Николић, самоуки уметник из Гаџиног Хана, више од пет деценија ствара портрете од сламе. Посебну пажњу уметника, скoро три деценије, заокупљају иконе.

Витомир Николић из Гаџиног Хана више од пола века ствара слике техником сламе. За стварање једног дела, овом самоуком уметнику потребно је много сати посвећености и стрпљења,  и небројене стабљике житарица или лековитог биља које је природа већ обојила.

Сакупљао је сламку по сламку годинама, објашњава Николић, од почетка зрења до најкасније фазе живота биљке. На тај начин добијао је материјал изузетних боја. Створио је посебну технику којом је успео да своје замисли претвори у уметничка дела.

Његова дневна соба претворена је у својеврсну галерију. Са зидова гледају портрети познатих личности и свеци са икона Сваки портрет радио је по неколико месеци, а икону Богородице годину дана.

"Нисам имао боју, толико сам био оптерећен да сам ноћу сањао неке боје од лековитог биља", прича Витомир Николић. "Изашао сам сутрадан, отишао у поље према Сувој планини и тамо нашао боју која као да је посејана за ту слику."

За нешто више од пет деценија настало је око 200 слика, за многе је и награђиван, а много тога је поклонио. Једну слику дао је на поклон лично Јосипу Брозу Титу.

Некада је од тога могло да се живи. Захваљујући сликама, обезбедио је, каже, себи стан и кола: " "Нема где нисам прошао, по радним акцијама сам био, радио сам портрете Кенедија, Насера, Гадафија."

Најновије дело, портрет цара Константина, димензија 160 х 95 цм, Витомир је радио пет месеци. А сан му је, каже, да слику Николе Тесле однесе до Нијагариних водопада и поклони је музеју посвећеном Тесли.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво