Читај ми!

Светски дан избеглица

Данас је Међународни дан избеглица. У колективном центру у близини Гаџиног Хана, једином у Нишавском округу, смештено је тридесет двоје избеглих лица. За 12 породица, до краја августа, биће изграђени станови средствима Европске Уније. До сада су, у сличним пројектима, станове добиле три избегле породице.

Милица Јовчић (93) једна је од најстаријих корисника колективног центра у Горњем Барбешу. Последњих четрнаест година живи овде, у веома тешким условима, али се ипак не жали.

"Била сам у Ђаковици четири године, на Косову, и онда кад је доле пуцало, онда смо морали овамо отићи", каже Милица.

Он је дошла је деведесетих из Хрватске, баш као и Милан Јагровић, који је боравио у многим колективним центрима у Србији. У овом је две године.

"Није то добро. Човек оде од своје куће, данас си овде, сутра тамо, а прекосутра ко зна где ћу бити", каже Милан.

"Дуго смо већ овде. Немамо никакве помоћи. Немамо ништа", каже Зорка Узелац.

Петар Дрековић каже да је најбоље код својих кућа, али да се теши, јер није једини.

Ускоро би ови људи, који нерадо говоре о условима у којима живе, могли да добију свој кров над главом. У општини Гаџин Хан се од фебруара ове године граде станови за избегле и социјално угрожене особе. Биће постављено и седам монтажних кућа, па ће и последњи колективни центар у околини Ниша бити затворен.

Дејан Игњатовић, заменик председника општине Гаџин Хан каже да је општина дала бесплатно земљиште и прикључке на водовод, канализацију и електричну мрежу, а све остало се финансира из фондова Европске Уније.

Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, у Србији постоји 29 колективних центара у којима живи скоро 2.500 избеглих и интерно расељених лица.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво