Читај ми!

Изложба Паје Јовановића у Крушевцу

У част Видовдана, дана града, у Крушевцу се током јуна организује шездесетак културно-спортских манифестација. Прворазредни догађај у области ликовног стваралаштва је изложба прослављеног српског уметника Паје Јовановића из фундуса Народног музеја у Београду.

"Слике Балкана", назив је изложбе која кроз 17 остварења рађених различитим сликарским техникама, крушевачкој публици представиља тек сегмент изузетно богатог опуса Паје Јовановића.

Посебно место имала су дела инспирисана народним животом и историјском тематиком, а која су уметнику признање донела најпре у свету, а потом и код нас.

"Паја Јовановић је као млад, са свега двадестједну или двадесетдве године отишао у свет и као успешан студент Бечке ликовне академије кренуо да гради брилијантну каријеру у таквим европским метрополама као што су Лондон, Минхен и Париз. Звезда водиља управо му је отворила та врата и он је препознао своју прилику, искористио је и радио оно што је најбоље умео и знао-а то је да слика", каже Петар Петровић, аутор изложбе и виши кустос Народног музеја у Београду.

Ванредни таленат којим је осликавао обичаје и људе Балкана и Оријента донео му је већ са 40 година славу, богатство и улазак у Српску краљевску академију.

"Био је један од најмлађих чланова који је то ласкаво признање добио. Затим добро је зарађивао од свог рада, имао је много поруџбина, и оно што је врло важно, афирмативно је подстакао културу у једном великом преломном историјском догађају, када је српска држава заправо била у једном успону, када је био потребан уметник такве снаге и таквог реномеа и могућности да направи велике слике из те историјске прошлости", додаје Петровић.

Сусрет са стваралаштвом Паје Јовановића, које је у многоме допринело васпитању и подизању националне свести у годинама пре балканских и Првог светског рата, за Крушевљане је представљао културни догађај од изузетног значаја.

"Обзиром да је Крушевац царски град он завређује једну овако велику изложбу, великог сликара као што је Паја Јовановић. То показује и бројна публика која је присуствовала отварању показујући да је и даље јако интересовање и за културу иза историју", каже Крушевљанин Живојин Манојловић.

"Поред свих активности које су организоване током Видовданских празника, ово је стварно нешто изузетно за мене", додаје Вида Московљевић.

"Изложба је изузетна мада смо очекивали мало више дела. Надамо се да ће их на некој наредној бити више", каже Зорана Митровић Лукић.

"Слике Балкана" у Народном музеју Града Крушевца посетиоци ће моћи да погледају до средине јула.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438-707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво