Читај ми!

У други град на лечење

Клинички центар у Нишу, у ком се лечи више од два милиона житеља Југоисточне Србије, због кварова апарата за дијагностику и терапију, принуђен је да шаље пацијенте у друге градове.

На плућној клиници у Кнез селу код Ниша већ више од шест месеци не може да се обави бронхоскопија, јер је тај основни дијагностички инструмент у квару, па се пацијенти упућују на преглед најчешће у Сокобању.

На клиници, где се радило по 700 бронхоскопија годишње, свесни су да таква процедура компликује збрињавање пацијената.

Доктор Милан Ранчић са Клинике за пулмологију Клиничког Центра у Нишу каже да се за неки период одлаже почетак терапије, јер у овом тренутку, како каже, немају других могућности.

Неисправан је и мамограф, на коме се годишње обави око 3.000 прегледа, а тај проблем се превазилази упућивањем жена у Дом здравља и Војну болницу, а доста прегледа обави се и на мобилном мамографу. На ОРЛ клиници опрема за стерилизацију хирурших инструмената је стара, али функционише, међутим, има других проблема.

"Више од годину дана је у квару стерилизатор за хируршки веш. Он се централно стерилише у оквиру хируршке клинике и доноси се на клинику", каже доктор Милан Станковић, ОРЛ клиника.

Можда најуже грло у Клиничком центру је зрачна терапија. Зрачење се на два апарата у Нишу обавља у три смене, јер апарат у Кнез селу годинама не ради, па се тридесетак онколошких пацијената свакодневно довози у Ниш на зрачење.

Генерални директор Клиничког Центра у Нишу Зоран Радовановић каже да поправка овог апарата кошта осам милиона динара, а да је за поправку свих апарата потребно укупно око 20 милиона динара.

У Клиничком центру кажу да је уз подршку Министарства здравља у процедури набавка новог најсавременијег апарата за зрачну терапију, као и новог апарата за магнетну резонанцу.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара