Дечја пијаца

Почетком јуна, у дворишту Културног центра у Кикинди отворена је дечја пијаца, на којој ће најмлађи Кикинђани, сваке суботе до краја распуста, продавати, куповати, размењивати или поклањати играчке и друге предмете.

Сваке суботе, до краја распуста, најмлађи Кикинђани у дворишту Културног центра, на малим тезге постављају предмете које продају, размењују или поклањају и, што је најважније, друже се и забављају.

Једна девојчица је на продају изнела хаљине и играчке. Играчака јој, каже, није жао јер се више не игра с њима. Њена другарица са суседне тезге похвалила се да је зарадила двеста динара и да ће купити сок и сладолед.

"За продају је важно одабрати право место", објашњава девојчица поред врата, "овуда, где сам ја, купци пролазе и у доласку и у одласку тако да ми продаја добро иде."

На крају, углавном буду задовољни и продавци и купци. Сви продавци су деца, али купаца има и мало старијих. Једном дечаку отац је купио аутобус "за пристојну цену", али је, наглашава, морао да се цењка.

Дечју пијацу већ седам година успешно организује Културни центар. Уредница у Центру Тања Ножица је, због кише, хтела да одустане од пијаце, али су је деца молила да ипак отвори врата, што је она и учинила.

"Овде им је дивно. Друже се, зараде који динар, мењају робу, али знају и да поклоне онима који немају новца да купе", објаснила је Тања Ножица.

Осим што се друже, деца на пијаци у пракси уче математичке радње неопходне у животу, пре свега сабирање и одузимање, и навикавају се да цене зарађени новац. Мала пијаца, а велика школа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара