Читај ми!

Процват краљевске бање

Рибарска Бања током последње деценије повратила реноме једне од најбољих српских краљевских бања улагањем више од 10 милиона евра у едукацију запослених и адаптацију објеката. Отварањем реконструисане Виле "Херцеговина", Специјална болница добила је још четрдесетак комфорних соба.

Рибарска Бања одувек је била позната по лековитим водама. Према археолошким налазима, тамо је било лечилиште још у време старих Римљана. Данашњи изглед Бања дугује највернијем посетиоцу међу српским владарима - краљу Петру Првом.

На  предлог краља Петра Првог Карађорђевића, почетком прошлог века саграђено је седам вила које су по његовој жељи назване Србија, Босна, Херцеговина, Далмација, Словенија, Црна Гора и Хрватска. Тако je остало до данас.

У спомен на краља Петра, који је увек одседао у истој соби Виле Србија, данас у парку стоји биста, и спомен-плоча као подсећање на важне државничке одлуке које је ту донео.

Међу редовним гостима има и оних који памте Бању и у друкчијем издању. "Била сам пре петнаест година и није било тако сређено, сада је фантазија", каже Милена Јовановић, пензионерка из Панчева.

Миломир Милентијевић, пензионер из Косовске Митровице, нема ниједну замерку. "Долазим већ пету годину заредом о свом трошку. Све је добрно, нема шта не ваља. Од хране и смештаја па до услуге. Све је добро", каже Миломир.

Свечано отворена реконструисана Вила Херцеговина

Реконструкцијом Виле Херцеговина, у коју је уложено 140 милиона динара, Специјална болница добила је 70 лежајева, односно четрдесетак соба и апартмана који задовољавају врхунске стандарде.

Директор Специјалне болнице Рибарска бања Душан Шокорац каже да су Вилу Херцеговина довели у ранг смештајних капацитета хотела са четири звездице.

"Производ који је врло конкурентан и за инострано тржиште. Са инвестицијама ћемо наставити и наредних година", објашњава Шокорац.

Циљ је, како каже, да свих пет стотина лежајева којима Специјална болница располаже буду истог или приближног квалитета као што су у Вили Херцеговина.

Свечаном отварању реновиране Виле Херцеговина присуствовао је и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

"Када страни туриста дође у ову земљу морате имати садржај. Садржај који нуди ова Специјална болница, који нуде њен велнес и спа-центар и смештајни капацитети, на нивоу су да се не постидимо пред туристом из било које европске државе", каже Небојша Стефановић.

"Отварањем оваквих капацитета какве данас имамо прилике да видимо у Рибарској бањи омогућено нам је да се сврстамо у ред модерних држава у смислу здравственог туризма и бањског лечења", наглашава Стефановић.

Новоотворени објекат, Вила Херцеговина, задовољава највише европске стандарде и уз савремени велнес центар површине око 5.000 квадратних метара, Рибарској Бањи ће омогућити да међу 10.000 гостију, који у њој годишње остваре око 160.000 ноћења, буде знатно више странаца.

Иако госте прима пуних 179 година, Рибарска Бања је, захваљујући великим улагањима, прави процват доживела током последње деценије.

У едукацију запослених, набавку опреме, изградњу и адаптацију објеката уложено је више од 10 милиона евра, што је допринело да поврати реноме једне од најбољих српских краљевских бања.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво