Читај ми!

Општина пензионера

Тител је међу општинама које су у годинама транзиције остале без великог броја предузећа, а посао је изгубило око три хиљаде грађана. Данас у тој општини живи 2.650 пензионера - пет пута више него запослених.

Анђелко Бузаров из Титела остао је без посла због стечаја у предузећу "Победа" из Титела, где је радио 24 године. Да би преживео бави се производњом млека, које продаје по кућама и од чега једва покрије трошкове за комуналије.

"Нема народ новца, мала је куповна моћ. Остао сам без посла, али морам да кредитирам и друге којима носим млеко, зато што месец дана чекам да наплатим то што сам продао", каже Бузаров.

Почетком миленијума у Тителу је радило десет привредних погона са 3.000 запослених. Данас сем два приватизована, на осталима је катанац.

"Ко ће мене од 53 године запослити? Син ми има 27 година и до сада је сакупио само четири месеца радног стажа. Ја сам у његовим годинама имао двоје деце и седам-осам година стажа", каже Стева Мргић из Титела, који је остао без посла након стечаја предузећа "Победа" 2011. године.

Више од пет година пругом Зрењанин - Нови Сад, која пролази кроз Тител, није прошао путнички воз. За развој Титела ништа не значи ни близина Београда и Новог Сада од којих је удаљен по педесетак километара.

За будућност се надлежни у локалној самоуправи уздају у водни потенцијал реке Тисе и благодети Тителског брега где има 8.500 хектара обрадивих површина. Ово узвишење је погодно за гајење воћа и поврћа, јер његова надморска висина спречава касне пролећне мразеве да униште род.

"Надамо се да ће кроз наводњавање тако озбиљне површине да се промени сетвена структура, да ћемо успети да помогнемо да се подигну воћњаци. Такође смо овде били познати и по повртарској производњи. Када би се те две гране пољопривреде поново развије могли бисмо да планирамо изградњу хладњаче или прерађивачког капацитета", каже Маринко Тривуновић, заменик председника општине Тител.

Од 15.000 становника, 1.800 их је на списку незапослених. У читавој општини је само 190 запослених у привреди, због чега је ова средина данас у најнеповољнијем положају у Србији.

rts.zrenjanin@rts.rs

+381 23 534-566

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво