Читај ми!

Недоступно богатство природе

У недирнутој природи Старе планине многи не могу да уживају, јер само десетак категорисаних кућа нуди смештај. Уз лепоту природе, посетиоце у тај крај привлаче и многобројни манастири, обичаји и традиционални начин живота.

Више од петине заштићеног подручја Србије налази се на Старој планини, која је проглашена парком природе због очуваног и специфичног живог света.

Светлана и Величко Манчић из Сомбора војвођанску равницу заменили су бистрим, леденим изворима и старопланинским шумама јер, кажу,  живот овде има потпуно другачији смисао.

"Мој супруг и ја на Врелу боравимо од априла до октобра", каже Светлана. "Овде ми све одговара: природа, вода , шума, ваздух. Стално пирка ветар и никада није превише топло без обзира колико је сунчано, а сунце је јако као да смо на мору."

Врело на Старој планини је, тврди Величко Манчић, "рај на земљи" и да су они који никада нису видели овај крај ускраћени за непоновљиво искуство које се не може описати - мора се доживети.

Боравак туриста, заљубљеника у природу, планинара и истраживачких и научних експедиција, изискује и проширење смештајних капацитета, којих је тренутно у старопланинским селима веома мало.

"Недостатак смештајних капацитета је велики проблем у било ком делу Старе планине и ми се трудимо да заинтересујемо људе у околним селима да се баве сеским туризмом", објашњава Братислав Златков, директор Туристичке организације Пирот. "Конкретно  на  локалитету Врело и у околним насељима имамо десетак категорисаних кућа са четрдесетак лежајева."

Он наводи да Туристичка организација Пирота чини све да повећа број категорисаних смештајних јединица, како би и организоване веће групе посетилаца могле да дођу и дуже уживају у свему што Стара планина пружа.

Стара планина је вредно подручје због изузетне разноврсности дивљег биљног и животињског света: од  1.200 врста биљака неке спадају у природне реткости Србије или се налазе на списку угрожене европске флоре.

Ту су у ретке врсте птица и аутохтоне расе домаћих животиња. Специфични примерци  биљног и животињског света однедавно се могу видети и у првом центру за посетиоце, на локалитету  Врело  на Старој планини.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво