Читај ми!

Како живе Сврљижани?

Сврљиг је једна од општина која стимулативним мерама покушава да задржи становништво. Породиље на селу добијају до 4.000 евра годишње, а стабилан извор прихода имају пензионери и машинци.

Просечна плата житеља југа Србије прошле године била је 27 хиљада динара, што је знатно испод републичког просека. Стопа незапослености је готово 45 одсто, па отуда велики број људи егзистенцију тражи у севернијим градовима или иностранству. Поједине општине, попут Сврљига, покушавају да стимулативним мерама задрже становништво.

Та општина може да се похвали и добром сарадњом са збратимљеном словеначком жупанијом Шентјернеј, са којом реализује пројекте које финансира Европска унија.

Да није сигурних пензија, било би, кажу, још теже. Пет и по хиљада пензионера издржава оне млађе који су без посла или су на пољоривреди. Сврљижани истичу да су пензије мале и да је потребно да се запосле млади.

Иако тежак посао, прошле године су многи хтели у машинце. Њих 55 је са средњом школом добило посао у приватизованој машинској индустрији, где је просечна плата 32.000 динара.

"Цене то јер имају једну врсту стабилности. Зато им је и лако да планирају будућност јер имају сталне изворе прихода одавде", каже Иван Пулетић, генерални директор МИН ДИВ у Сврљигу.

Општина стимулише породице на селу. Задовољни су они који чувају сврљишку овцу или саде воће. Они који склапају брак или добијају децу. Отуда је и мало младих жена које би да раде у овдашњој фабрици текстила.

"Породиља која роди дете на селу или се пар венча, за годину дана може да добије 4 000 евра", наглашава председник Општине Сврљиг Милија Милетић.

"Можемо да запослимо још 80 радника али и моје колеге и ја имамо проблем јер овде не можемо да нађемо ни 8 радница у овој бранши", каже Бора Петковић власник Фабрике "Каскер"

Мала привреда и сточарство су развојна шанса општине, али и транзитни туризам јер овај пут кроз Сврљиг води на Бабин Зуб.

Боље услове за живот Сврљижани ће добити захваљујући европском новцу. Биће реконструисани путеви и водоводна мрежа и изграђени спортски терени.

"Залажемо се да са Сврљижанима добијемо што више новца из европских фондова како бисмо уложили у наше две општине. Европа је препознала добру намеру и прихватила идеју да део новца дође у Сврљиг", каже Франц Худоклин, жупан области Шентјернеј.

У Сврљигу верују да производња здраве хране може да им помогне да изађу из круга неразвијених. Очекују обећану помоћ државе за сиромашан југ, како би младе људе задржали у крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво