Читај ми!

Искорак из болничког круга

Ручни радови пацијената дневне болнице Психијатријске службе у Лесковцу први пут су изложени ван болничких просторија. Изложбу рукотворина приредио је Културни центар, а приход од продатих радова биће употребљен за потребе пацијената.

Пацијенти у дневној болници Психијатријске службе у Лесковцу, где свакодневно борави њих двадесетак, проналазе мир, сигурност, успешно се опорављају.

Део редовне терапије су и ручни радови који су, каже већина пацијената, најбољи лек за различита душевна стања, од тренутне кризе до хроничних поремећаја. Од конца, тканине, прућа и дрвета ту настају права уметничка дела.

"Немам речи којима бих могла да изразим захвалност лекарима и сестрама", каже четрдесеттрогодишња пацијенткиња. "Немам речи колико ми је дневна болница помогла."

Педсетседмогодишњи Лесковчанин наглашава да се ту „препородио": „Ја не могу сам себе да препознам, какав сам дошао а како се сада осећам."

Радна, окупациона, рекреативна терапија у дневном боравку, који је на пола пута између болнице и породичног дома, прија свима.

Однос пацијената и здравственог тима је равноправан а подршка и поверење су најважнији, наглашава Марина Ђушић, медицинска сестра: "Постоји неко ко им пружа подршку, ко их охрабрује и даје им простора да се искажу."

Већина пацијената живи веома тешко, без посла и социјалне помоћи. Поједини немају ни здравствену књижицу.

Њима је, према речима Драгане Мишић, социолога, обезбеђена здравствена заштита, у контакту су са Центром за социјални рад како би им обезбедили једнократну или вишемесечну новчану помоћ.

Економска криза све више погађа људе, па се зато последњих неколико година знатно повећава број пацијената са депресивним сметњама. Чаробна пилула не постоји, кажу лекари, већ треба неговати праве вредности и разговарати о проблемима.

"Наш циљ је да то буде доминантан начин лечења и помоћ људима", објашњава мр Татјана Јовановић, начелница Психијатријске службе, "нарочито онима који се тренутно налазе у кризи због начина живљења и несналажења, као и онима којима је потребна социјална заштита."

У тој служби направили су и корак напред. Рукотворине пацијената дневне болнице Психијатријске службе изложене су у лесковачком Културном центру. Од украса до одевних предмета. Новац од продаје искористиће за нове, креативне идеје.

rts.leskovac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара