Поновно откривање Ресавске пећине

Ресавску пећину код Деспотовца за празнике посетило више од пет хиљада излетника, туриста и организованих група из земље и иностранства. Ресавска пећина спелеолошки бисер и изузетан споменик природе,тврде стручњаци.

Током првомајских и ускршњих празника природни феномен Ресавску пећину у близини Деспотовца обишло више хиљада посетилаца а за наредне дане највљене нове организоване групе.

У Ресавској пећини је константних 7 степени изнад нуле. Са сводова пећине у ово доба године највише капље вода засићена кречњаком.

Пред посетиоцима који дођу да виде овај природни феномен приказују се нестварни облици 45 милиона година дугог процеса формирања пећинског накита.

За улазак у Ресавску пећину током празничних дана чекало се на ред. Посетиоци пећине обично обилазе и оближњи кањон Ресаве, водопад Лисина и мамастир Манасију.

Водич Анђелка Богдановић каже и да су за наредне дане најављене туристичке групе из земље и иностранства.

Поред туриста и излетника обилазак пећине често је и у програму планинара. Миодраг Крунић из планинарског друштва "Железничар Београд" каже да би посета била и већа да су прилазни путеви бољи.

Из предузећа које се бринео пећини најављују и офанзивнији маркетинг.

Драган Обрадовић, директор ЈП "Ресавска пећина" каже да је пећина од 2010. године, као споменик природе, члан Међународне асоцијације туристичких пећина и јама. Од 2.830 метара истраженог простора, за посетиоце је доступно 800 метара.

Прошле године обележено је 40 година од отварања пећине за туристе и пола века од њеног откривања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво