Мајсторије у осликавању јаја

Народни музеј у Краљеву организовао је уметничку радионицу у којој су деца учила разне технике осликавања ускршњих јаја и сазнали нешто више о традицији и обичајима.

Најмлађи Краљевчани су с великом радошћу и интересовањем, у уметничкој радионици коју је организовао Народни музеј, овладали многим тајнама бојења и осликавања јаја, на другачији начин него што то раде њихови укућани.

Мара Јаблановић из Жиче, села надомак Краљева, и данас за фарбање ускршњих јаја користи природне боје, онако како је то чинила њена мајка и многе генерације раније. Вишедеценијско искуство преноси на своје унуке и њихове другарице, честе гошће у кући, које с пажњом слушају Марине савете.

"Луковина је незаменљива у бојењу јаја у мом домаћинству, али и у многим другим домовима у селу", каже Мара. "Боја од љуске лука је здрава и лепа, одише свежином и мирисом. Често употребљавам и друге биљке којих је овај крај подно Столова препун и восак којим шарам јаја. Наравно, незаобилазна је и црвена боја да се офарба чуваркућа. И своје најмлађе учим да тако раде."

Својим унуцима Мара објашњава и како је настао тај обичај, прича им о следбеници Исуса Христа Марији Магдалени која је после Христовог васкрсења отишла у Рим и изашла пред цара Тиберија.

Сличне приче о обичајима чули су ученици од првог до четвртог разреда краљевачких основних школа у уметничкој радионици Народног музеја у Краљеву. У радионици, коју води Виолета Цветаноска, кустос-етнолог тог музеја, деца су учила како да осликају ускршња јаја на нов начин.

"Ово је за мене дивно и незаборавно искуство, јер је рад с децом нешто најлепше и најинспиративније", каже Цветаноска. "Било је корисно и за мене и, нарочито, за децу. С великом пажњом упијали су сваки потез уметника који су им кроз игру бојама преносили то умеће осликавања јаја."

Деца су, и у томе јесте суштина оваквих радионица, много тога научила о традицији, вери и култури.

Иконописац Бојан Миљковић каже да до сада није имао захвалније ученике од краљевачких малишана: "Дете не може да погреши ако му се од малена у душу и срце усађују праве вредности."

Краљевачки ђаци с одушевљењем причају о свему што су научили током седам дана проведених у Народном музеју.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво