Читај ми!

Врт уместо фабрике

Хемијски гигант "Вискоза" у Лозници некада је, са 71 друштвеним предузећем, запошљавао скоро 19.000 радника. Део предузећа је приватизован, а нека су завршила у стечају. Драган Пурић, бивши металац Вискозе, након губитка посла, почео је да се бави повртарством.

Драган Пурић из Бање Ковиљаче, бивши радник Вискозе, пре десетак година почео је на породичном имању да се бави повртарством. Узгој поврћа почео је на отвореном, затим подигао један, а убрзо и други пластеник.

Самоуки повртар можда је, како каже, и једини од својих колега, који је металску струку заменио пољопривредом.

"Неко је остао и даље у том послу. Раде код приватника, а неки су отишли у иностранство, углавном у Русију и Гвинеју. Има сигурно колега који се баве и повртарством, али ја нисам још упознао ниједног свог колегу који се баш овим бави", каже Драган.

Све је постигао, каже, уз мала улагања, добру вољу и на малој површини напорним радом, уз улагање у производњу и знање. Има две бербе годишње, зими салату и лук, а лети парадајз. 

"Пружам јој добру прихрану, добру заштиту, пуно пажње и љубави. Можда је зато крупно што се гаји са љубављу", прича Драган. 

Са 1.000 засађених струкова парадајза годишње обере у просеку око пет тона, што је веома добар род који задовољава његова очекивања. Није битно колико човек има земље, каже, већ како ту земљу обрађује и користи.

"Ја се опуштам у мом пластенику, а и овако помажем кућни буџет. Спојио сам лепо и корисно", каже Драган и додаје да ће наставити даље усавршавање, узгајање неких нових хибрида и примену нових агротехничких мера.

Како каже, можда је, уместо привреде, пољопривреда будућност лозничког краја, па је неопходно даље напредовати и пратити модерне технологије и достигнућа.

У Лозници и три суседне општине крајем прошлог века носилац привреде био је Хемијски гигант "Вискоза" који је, са 71 друштвеним предузећем, запошљавао скоро 19.000 радника. Пре неколико година број предузећа је био десет пута мањи, од којих је део приватизован, а нека су завршила у стечају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво