Читај ми!

Више програма за развој воћарства у Блацу

На конкурсу за подршку развоју воћарства у јужној Србијибило је више заинтересованих пољопривредника него у првом кругу. Посебно је повећан број пријава за помоћ у опремању складишта и погона за прераду воћа.

Завршен је други конкурсни рок Програма подршке развоју воћарства у јужној Србији који већ неколико година заједнички реализују владе Данске и Србије.

Интересовање пољопривредника и предузећа из ове области за коришћење подстицаја знатно је веће него у првом кругу.

У домаћинству Недељковића, у блачком селу Кутловцу, пољопривредна производња је породична традиција. Иако су међу највећим произвођачима воћа и млека у том крају, није било лако да сопственим средствима обнове механизацију, преко потребну за обраду двадесетак хектара земље.

"Толика средства нисам могао да одвојим, да купим нов трактор, који је коштао 16.000 евра, каже Зоран Недељковић. "Они су ми од тога вратили 40 процената и тиме ми много помогли."

Бојан Николић из Општине Блаце каже да је, осим овог узорног газдинства, подстицаје за подизање нових засада воћа и набавку опреме и механизације из Програма подршке развоју воћарства на југу Србије, у првој години, искористило још двадесетак пољопривредника:

"Пре десетак дана завршио се и други конкурс. Поднето је тридесет осам захтева са подручја општине Блаце. Два су већа, за изградњу хладњача, вредности 250.000 и 105.000 евра."

Представници данске владе у Канцеларији Програма кажу да је, након почетног уходавања и 73 пројекта одобрена у првом конкурсном року, интересовање знатно веће, што је, према њиховом мишљењу, сигуран знак да ће повећање и осавремењавање воћарске производње у овом делу Србије бити и остварено.

Дагфин Мое, виши саветник Програма подршке развоју воћарства на југу Србије, каже да ће програм трајати најмање до краја 2014. године:

"После овог првог конкурса, за субвенције је преостало више од 4,5 милиона евра."

Право на повраћај, од 50 до 100 одсто уложених средстава, у зависности од предложених пројеката, имају регистрована газдинста и предузећа из области пољопривреде са подручја Нишавског, Јабланичког, Пчињског, Топличког и Пиротског округа.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара