Читај ми!

Јубилеј позоришта "Христо Ботев"

У Димитровграду, пограничној општини са десетак хиљада становника, већ 125 година постоји аматерско позориште које рад није прекидало ни у најтежим временима. О квалитету представа говоре многобројне фестивалске награде и међународна манифестација Балкан театар фест.

Припремом комада "Ожалошћена  породица" Бранислава Нушића, почело је обележавање  значајног јубилеја димитровградског позоришта "Христо Ботев". За ову представу су се одлучили, јер су и писац и тема универзални.

"Нушић је толико актуелан да га не треба преактуелизирати. А и ја сам више присталица класичног театра", каже Слободан Алексић, редитељ представе.

Бити глумац у аматерском позоришту и играти на два језика велики је изазов, али и чист  ентузијазам.

Славча Димитров,  глумац  позоришта "Христо Ботев" у Димитровграду каже да се у  аматерском позоришту игра из љубави, чисто онако из разоноде.

"Иначе свако од нас је запослен у некој фирми, тако да је ово само чиста љубав, ништа  друго", каже он.

Ово аматерско позориште се убраја међу најуспешније у Србији, а основан је пре тачно 125 година.

Делча Гигов, управник позоришта "Христо Ботев" у Димитровграду каже да се 1888. године  окупила група младића са идејом да направе позориште и прикупе средства да би купили  књиге и формирали библиотеку.

Не зна се тачно колико је до сада представа одиграно у позоришту "Христо Ботев", али је чињеница да публике никада није недостајало као и да се Димитровграђани поносе својим  театром.

"Димитровград  је одувек био препознатљив и у Србији и у Бугарској, али и шире баш по  позоришту "Христо  Ботев", каже један грађанин.

"Лепо је  живети у тако малој средини, а имати једну такву културну институцију, која је  заиста заслужила да буде респектабилна", додаје други.

Највећа вредност овог театра је, кажу, верна публика која је увек ту да подржи глумце у доказивању тезе да за уметност не постоје метрополе и провинције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара