Читај ми!

Мрешћење рибе на језеру Ћелије

Језеро Ћелије, надомак Крушевца, лети је омиљено место пецарошима из целе Србије који ту долазе у потрази за капиталним примерцима шарана, смуђа и деверике. Од 1. марта до 15. јуна у златарском басену, због мреста, риболов је забрањен.

Изградњом велике речне акумулације пре три ипо деценије, Крушевљани су некада омиљено излетиште на Јастрепцу заменили лепотом новог крајолика. Ћелијско језеро постало је туристичка оаза чије су обале магнетском снагом привлачиле и риболовце из свих крајева земље нудећи богат и разноврстан улов слатководних риба.

"Ту сам преко целе године пецам. Има пуно шарана, смуђа, деверике и беле рибе. У време мреста помажем рибочуварској служби да сачувамо овај мрест како треба", каже Драган Поповић, риболовац из Бруса.

Милан Милошевић, начелник дела рибарског подручје Србија-Југозапад "Расина плус" у Крушевцу каже да је њихов задатак, као корисника овог дела рибарског подручја, да обезбеде несметано одвијање мресног чина свих врста риба.

"Део од црквице и од шпица, до моста у Равнима проглашен је рибљим плодиштем и ту је забрањен сваки вид риболова и узнемиравања матичних примерака риба", каже Милошевић.

Мрест су прво започеле бабушке и караши, а наредних дана то ће учинити деверика и шаран.

Марковић Слободан, рибочувар "Расина Плус" у Крушевцу, каже да је битно да само за 10-15 дана не падне ниво воде како би се излегао млађ.

Милошевић каже да су у сталној комуникацији са крушевачким "Водоводом".

"Битно је да се одржи водостај на овом нивоу, јер кад се рибе измресте треба им омогућити да се развију личинке.   зависности од времена то отприлике траје око три недеље", каже он.

У време мреста рибе прилазе уз саму обалу што их чини лаким пленом за многе, жељне брзе зараде.

"Наша служба дежура 24 часа. Чувамо тренутно мрест рибе од мештана околних села и рибокрадица, али и многе друге делатности током целе године", каже Горан Николић, рибочувар у "Расина Плус" у Крушевцу.

Појачан надзор рибочуварске службе и волонтера, у Златарском басену језера Ћелије, на снази ће бити све до 15. јуна када се сезона мреста завршава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара