Читај ми!

Крагујевчанка са 50 десетки у индексу

Тијана Ђукић из Крагујевца најмађи је мастер инжењер машинства који се бави биоинжењерингом у Србији. Иако је имала бројне понуде из иностранства, будућа докторанткиња остала је у свом граду где ради као истраживач сарадник у Центру за биоинжењеринг.

Иако је имала бројне понуде из иностранства, најмлађи мастер инжењер машинства који се бави биоинжењерингом у Србији, Тијана Ђукић из Крагујевца остала је у свом граду где ради као истраживач сарадник у Центру за бионжењеринг.

Ова 24-годишња Крагујевчанка говори пет страних језика, а на Факултету инжењерских наука у Крагујевцу завршава прву годину докторских студија.

У индексу 50 десетки, а све испите на основним, мастер и докторским студијама положила је из прве. Тренутно, путем компјутерске симулације Тијана истражује кретање разних честица кроз крвне судове.

"Основна примена тога је да се у тим честицама налазе лекови који ће деловати на оболело ткиво и канцерогено ткиво, а циљ је да се предвиди како ће се те честице кретати тако да не оштете примарно ткиво, а да делују на оно коме су примарно намењена. То је применљиво у наномедицини", објашњава млада научница.

Из већине семинарских радова које је радила током школовања произашли су научно истраживачки радови који су објављени у међународним часописима. Још као гимназијалка, која је осам пута била државни првак из информатике, физике и математике, заинтересовала се за бионжењериг.

Као истраживач сарадник у Центру за бионжењеринг, који окупља тридесетак најбољих студената крагујевачког Факутета инжењерских наука, ангажована је на међународном пројекту лечења болести атеросклерозе.

Тијанин ментор професор Ненад Филиповић, руководилац Истраживачко-развојног центра за биоинжењеринг у Крагујевцу, каже да се најбољи препознају још током студија. Неки од њих добијају стипендије како би остали земљи.

"У Центру за биоинжењеринг у Крагујевцу, по завршетку факултета, могу да раде све оно што би радили и у иностранству", истиче Филиповић.

Ова млада научница је задовољна условима рада. Иако је имала бројне понуде из иностранства, за сада, каже, остаје у Србији.

"Моје опредељење је да се бавим баш овом облашћу и да истраживања која сам започела у оквиру мог завршног рада на основним студијама довршим у оквиру докторских студија", каже Тијана Ђукић.

Ген за природне науке наследила је од родитеља, а у бионжењерингу је спојила две љубави, физику и математику. Амбициона и пуна знања, верује у оно што ради и жели да постигне највише.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара