Читај ми!

Бесплатна чланска карта за прваке

Лесковачка Народна библиотека "Радоје Домановић" сваке године је богатија за скоро 1.000 чланова. Сви ђаци прваци добијају бесплатне чланске карте, а чланарина се не плаћа све до петог разреда. Акција "Добро дошли прваци" траје већ пола века.

Сви лесковачки прваци бесплатно су учлањени у Народну библиотеку у Лесковцу.

"Библиотека је кућа тишине, у којој се узимају књиге за читање, а после се враћају. При томе те књиге морају да се чувају" каже Атанасије Недељковић ученик првог разреда Основне школе "Васа Пелагић".

Као и већина његових другара он до сада у кућу књиге никада није ушао. Требало је најпре савладати слова, научити течно читање, па онда постати и њен члан.

"Први пут сам овде и свиђа ми се", каже један малишан.

"Лепо је, научили смо да књига код нас може да стоји најдуже 20 дана и да увек морамо да долазимо у пратњи родитеља", кажу прваци Божица, Милорад и Филип.

Први пут у библиотеку их доводе учитељице које их од првог школског часа уче колико је важно читати и књиге које нису део обавезног програма.

Сви лесковачки школарци чланови библиотеке постају у првом разреду, захваљујући акцији "Добро дошли прваци" која траје већ пола века. Чланарина се не плаћа све до петог разреда.

"И ја сам као првак била део ове акције, а ове сада, након завршене књижевности, радим у Народној библиотеци", каже Ана Цветановић.

Овај дан сигурно је, прваци ће дуго памтити, јер поред чланске карте и књиге из библиотеке, понели су и сећање на свој први сусрет са писцем, ове године Драганом Радовићем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се