Читај ми!

Правда је спора, али достижна

Боривоја Угриновића и његовог сина на пешачком прелазу у Нишу пре три године оборио је бахати возач, а полиција је против њега, уместо против возача, поднела прекршајну пријаву за нарушавање јавног реда и мира. Угриновић је, ипак, успео да докаже да је невин, а возач је кажњен са 6.000 динара и три казнена поена, док је против полицајца вођен дисциплински поступак.

Последице стреса због шока, али и неправде породица Угриновић из Ниша још увек осећа. Десетогодишњег Богдана неко од родитеља и даље мора да води у школу.

"Ми смо имали свакодневна лечења у Клиничком центру, дете се будило ноћу, било је преплашено. Он дан данас не може да изађе", каже Тонка Угриновић мајка.

Цео случај који се догодио испред зграде у којој живе Угриновићи, заснивао се на непрофесионалном раду полицијског службеника и прикривању доказа.

Боривоје каже да је на крају ипак доживео, пре свега, моралну сатисфакцију.

"Правда, макар била заснована на симболичној казни којом су осуђени кривци, може много да вам значи у моралном погледу, а поготово што сам ја отац троје деце и што сам деци на овај начин показао да морају да верују у правду", каже Боривоје Угриновић.

У обимној документацији најважнији су извештај унутрашње контроле МУП-а, заштитника грађана и повереника за информације од јавног значаја.

Адвокат Предраг Милановић каже да грађани треба да верују у ове институције.

"Када смо од њих добили одређену активност ка МУП-у, ка полицији, онда се тај окривљени напокон процесуирао. Да би на крају то све ипак уродило плодом тиме што је мој клијент ослобођен прекршајне одговорности, а овај је кажњен", каже Милановић.

Правда је, како кажу, дакле и овога пута спора али достижна, а права свих грађана загарантована.

Драган Ђорђевић из Одбора за људска права у Нишу каже да се људска права не добијају на поклон и да тако, на пример, овај случај показује да без обзира што постоје све бољи и бољи оквири, грађани морају да буду активни у проналажењу и заштити својих права.

Од обичног преласка пешачког прелаза Богдан је од свог оца, симболичног имена, научио да се за своја права вреди борити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се