Читај ми!

Kњажевачки стоматолози без плата

Више од половине радника стоматолошке службе у књажевачком Здравственом центру месецима не прима плату, јер од средине прошле године Фонд здравственог осигурања финансира само девет од укупно двадесеторо запослених у тој служби. Њихови проблеми, како кажу, трају већ трећу годину, а решења још увек нема.

За разлику од својих колега у другим градовима једанаесторо такозваних "неуговорених" стоматолога, стоматолошких сестара и техничар у Здравственом центру у Књажевцу не могу да наплате свој рад.

Рачун Здравственог центра је више од годину дана у блокади због нагомиланих дуговања, која премашују 200 милиона динара. Девет плата које финансира фонд деле сви запослени на стоматологији.

Снежана Милијић, стоматолошка сестра са 26 година радног стажа каже да су тек у јануару 2013. године почеле да им се исплаћују зараде из априла проше године.

"Седамнаестог јануара примила сам 5.200 динара априлске аконтације. Да ли може данас да се живи са пет хиљада", каже она.

За близу 15 милиона динара фактурисаних услуга у прошлој години, од Фонда је наплаћена само половина тих фактура, кажу на овом одељењу и додају да је деветоро уговорених радника недовољно за обим посла у општини са око 32 хиљаде становника.

Упоређујући однос број уговорених стоматолога према броју осигураника у општини Књажевац са тим односом у другим срединама Др Славица Јанкуловски, начелник стоматолошке службе Здравственог центра, каже да постоји велики број општина са много мањим бројем и становника и осигураника, али са истим или већим бројем уговорених радника у стоматолошким службама.

"Апелујемо на надлежне да нам се број од 15 уговорених радника врати, јер је обим посла такав да тек са тим бројем наша служба може нормално да функционише," каже она.

Председник синдиката "Независност" у књажевачком Здравственом центру Дејан Живковић каже да су до сада више пута упозоравали надлежне, али да ће, ако буде потребно, организовати и јавне протесте.

"Без обзира на то да ли су радници на стоматологији "уговорени" или "неуговорени", они имају право да им се исплаћује зарада сходно њиховим уговорима о раду које су потписали са послодавцем. Проблем који постоји на стоматологији мора да препозна сама држава", каже он.

Ново руководсто Здравственог центра, које је на дужност ступило крајем прошле године, подржава захтеве радника стоматолошке службе и у решавању проблема очекује помоћ државе.

Директор Здравственог центра Књажевац Миодраг Рашић каже да су већ три пута надлежном Министарству и фонду подносили захтев за повећањем броја уговорених радника на стоматологији.

"Могу да кажем да смо сада добили обећања да ће се, када се буде правио нови кадровски план за 2013. годину, наши захтеви узети у обзир и да ће се повећати број уговорених радника. Надам се да ће тај број бити 15 како је и било до прошле године", каже Рашић.

Иако је незадовољство све веће, стоматолози кажу да је им је однос према пацијентима увек на првом месту, али и да је за несметано одвијање посла корекција броја уговорених радника неопходна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара