Читај ми!

Моба за обнову спомен комплекса

Историјски спомен комплекс у Бранковини ускоро ће имати нову ограду. Мобу су организовали Бранковачка црква, ваљевски музеј, а мештани неколико села радо су се одазвали на добровољни рад.

Прошће за нови плот око историјског комплекса у Бранковини теше петнаестак људи. На мобу је дошло и старо и младо и из суседних села Бабине Луке, Забрдице, Котешице, Близоња.

"Да служи свима, једноставно и дружење, али добро, ово је за мотив цркве, за изглед и да буде исторично добро", каже Јеврем Поповић из Близоња.

Око 300 метара новог плота најпре ће бити замењено око порте цркве Сабора Св. Архангела Гаврила, коју је подигао прота Матеја Ненадовић. Грађу је купио ваљевски Народни музеј, који брине о комплексу, од новца од продатих улазница, а на мобу позвао прота бранковачки.

"Овде имам и старијих који знају да тешу плот, али сам зато искупио младе који то никада нису радили, па су дошли данас да науче, да знају, да имамо трајање једно, да припремимо генерације. Значи, гледати мало и унапред", каже протојереј Душан Патијаревић.

Гроб велике песникиње Десанке Максимовић, школу у којој је учила, историјски кутак знаменитих Ненадовића, где почивају прота Матеја, устанички кнезови Алекса, Јаков и Јеврем и књижевник Љуба Ненадовић протекле године посетило је око 32.000 гостију.

Директор Народног музеја у Ваљеву Владимир Кривошејев каже да је замишљено пуно других послова.

"Планирамо да се уради просторни план ширег окружења да би се припремила инфраструктура која недостаје од додатних путева, додатних стаза, преко оних елемената који су потребни посетиоцима - ресторани и кафеи", каже Кривошејев.

Четири собрашице подсећају на стара породична окупљања. Једна бранковачка породица вољна је да обнови још једну, после ове мобе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара