Читај ми!

Улагање у индустријске зоне

Општини Коцељева исплатило се улагање у индустријске зоне. И поред кризе, буџет за ову годину биће развојни, а чак половина новца планирана је за инвестиције.

Фабрика сточне хране први је погон у новој индустријској зони у Коцељеви где седамдесет  запослених годишње произведе 5.000 тона хране за домаће животиње и фазанску дивљач. На основу уговора са пољопривредницима, овде се откупе све уговорене житарице са њива, а сличну сарадњу имају и са сточарима.

"Дајемо репроматеријал пољопривредним произвођачима који су обавезни да га употребе на свом имању и да, кад скину усев, врате нама дуговни део који потражујемо од њих, а остале вишкове могу да нам продају", каже Зоран Живановић, из АГРО БАНЕКС у Коцељеви.

Загарантован откуп и сигурнија сетва последњих година, за коцељевачке ратаре, велико је олакшање.

"Значи нам доста, после нестанка задруга које су нам организовале производњу, ово је друга задруга. Ми преко њих набављамо репроматеријал и продајемо производе", каже Живадин Радивојевић.

На више стотина хектара овде успева прва и можда најбоља шљива у Србији. Зато велике планове уз помоћ општине имају и воћари.

"Као што најављују, да све ово наводњавам, јер сам на надморској висини где је вода неопходна. Ја сам прошле године имао род преко 100 килограма, а на једној шљиви имао сам рекордних 183 килограма. Купио сам још неке парцеле да укрупним посед", каже Љуба Бирташевић, воћар из Коцељеве.

Ове године општинска каса тешка је 340 милиона динара, а највише новца планирано је за даљу изградњу путева, водовода и електро-мреже.

Председник општине Коцељева Верољуб Матић каже да су приоритет улагања у инфраструктуру како би привукли инвеститоре и омогућили бољи стандард грађана.

Иако незадовољни стандардом, грађани Коцељеве и челници општине, имају слична размишљања о бољем животу.

Због инвеститора повећава се и броја угоститељских објеката и смештајних капацитета, а ове године биће изграђено и ново етно село.

"У самом селу Дружетићу се гради спортско-рекреативни камп који ће моћи да прихвати 250 људи, преко 16 тениских терена и одбојкашких терена за децу", каже Владимир Бајуновић, помоћник председника општине Коцељева.

Коцељева је добила и нов просторни план и информациони систем, а незванично сазнајемо да су у току преговори за долазак неколико инвеститора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара