Читај ми!

Село са три мештанина

У селу Козило код Власотинца живе само тројица нежења. Верују да би изградња пута оживела то, али и суседна села у црнотравској општини. Живот на 1.150 метара надморске висине није лак, али кажу да је здрав.

На 30 километара од Власотинца и на преко хиљаду метара надморске висине, налази се село Козило. Седамдесетих година, ту је живело око 150 људи. Данас, Козило има три становника.

Тројица нежења, који имају између 54 и 60 година, верују да би изградња пута оживела то, али и суседна села у црнотравској општини.

Ћуди планине познаје одлично педесетшестогодишњи Станко Ивановић (56). За зиму се добро припремио, па не може да га изненади снег који у Козилу зна да навеје толико да се не може ни из куће.

"Крајем новембра мора све да се обезбеди за зиму. И за људе и за стоку да потраје до првог маја", каже Станко Ивановић.

У скромној кући, Станко живи са старијим братом. Кажу, хвала Богу слоге има, па се и послови поделе. Није лако без женске руке у селу одсеченом од света, али да оду одавде нису ни помишљали.

"Мени је овде лепо и ни зашта одавде не бих отишао", тврди Радован Ивановић.

Неколико метара више од браће Ивановић живи Владимир Стојановић који је нешто млађи од својих комшија.

Самоћа ће му и ове зиме бити једини проблем. Девојка из града, са којом је кратко живео, није успела да се привикне на живот у планинском селу.

Проблем му не представља ни то што по намирнице иде пешице у Јакојево удаљено шест километара.

О гашењу Козила најбоље сведочи школска табла на којој пише 29.09.1975. године. Тада је школа у селу затворена.

Међутим, ниједна од 39 кућа није се урушила. Током лета и празника враћају се они који су у Козилу рођени.

"Овде сам и зими кад време дозволи. Долазе и моји унуци, а син и зет ће овог пролећа на једном атару засадити боровнице", каже Мирољуб Стојановић Мика.

Станко, Раша и Влада ипак нису сами, али ни заборављени. Са нешто основних намирница пред велике снегове обишли су их и из Центра за социјални рад.

"Имамо и налог од надлежног министарства да сва самачка и удаљена домаћинства обиђемо, помогнемо, али и да реагујемо уколико се понови прошлогодишња зима", каже директор Центра за социјални рад Власотинце Момчило Игњатовић

Живот на 1.150 метара надморске висине није лак, али је здрав кажу три једина мештанина. Да је пута, можда би било и жена. За почетак из Општине стиже најава да ће се већ на пролеће довде лакше стизати.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво