Читај ми!

Филмом против предрасуда

Међу 224 волонтерска пројекта у прошлогодишњем програму "Млади су закон", Министарство омладине и спорта и делегација Европске Уније другу награду су доделили акцији "Шта знаш о мени", Центра младих Рома из Пожеге.

Од када су Роми у Пожеги и какав је њихов положај, ко или шта је Бибија, питали су јесенас волонтери Центра за младе Роме у Пожеги, своје суграђане у филму "Шта знаш о мени", а онда се и представили другим филмом - "Ја, Бојан".

"Ова прича -"Ја, Бојан", разбија предрасуде које имају грађани Србије да су Роми на улици, да су нешколовани, неписмени и да краду. Ми не желимо то и мислим да смо на јако добром путу", каже Бојан Ђорђевић.

Након друге награде Министарства и делегације ЕУ за филмове, активисти ЦЕМРОП-А су отишли и корак даље, међу првима у Србији, у пожеској скупштини.

"Мени као одборници је јако драго што је у првој години мог мандата усвојен Локални акциони план за унапређење положаја Рома који ће представљати визуру нашег даљег рада", каже Марија Вујичић, одборница и волонтер.

Горан Симовић, заменик председника општине Пожега каже да ромска заједница није маргинализована у општини Пожега и да се ситуација увек може поправити.

"Основни сегменти јесу да се унапреди образовна структура Рома, значи дошколовавање, а самим тим да се обезбеди побољшање њиховог материјалног положаја", каже Симовић. 

Свесрдну подршку пожешки волонтери имају и од суграђана из Форума цивилне акције у чијем простору се, иначе и окупљају, а с којима тренутно раде на пројекту "Заједно до напретка" у осам градова централне Србије.

Драган Васовић из Центра младих Рома у Пожеги каже да је циљ да у местима где постоји велика концентрација Рома, али и у местима где их има веома мало, формирају групу људи која ће се борити сама за своја права.

Уз активности на формирању Ромске мреже, кажу, увелико су у току и припреме за обележавање Бибије, која се слави последњег петка у марту, чију прославу не планирају само у ромском насељу, већ са суграђанима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара