Мирисни амбари у Банату

Уместо кукуруза, амбари у Уљми код Вршца пуни су сувог меса - кобасица, сланине, шунке, коленица, ребара. Шта уљмански домаћини саветују да би се месо осушило како треба и било сочно и укусно.

Обично се у време око Божића из сеоских сушара вијори дим, а шунка, сланина и суве кобасице за неколико дана моћи ће да се пробају. Шта домаћини из Уљме код Вршца саветују да би се месо осушило како треба и било сочно и укусно.

Уместо кукуруза, уљмански амбари у ово доба године пуни су сувог меса - кобасица, сланине, шунке, коленица, ребара. Бата Домишљан, као и већина сеоских домаћина, ове године је чак 300 килограма свињског меса ставио у саламуру, где мора да одстоји најмање 21 дан. Од овог вредног домаћина могу се чути и савети - шта треба учинити да шунка буде укусна и сочна.

"Обавезно сушим са хладним димом, ја не сушим температуром. Доста њих суши температуром и осуши за два дана. Ја сушим десет, дванаест дана, прво сушим три, четири дана, онда станем, отворим пушник, уђе хладно једно два дана, па онда поново", објашњава Стеван Домишљан.

Након што се надими, месо се суши на промаји, а услов је и то да напољу буде хладно време. Већина уљманских домаћина примењује сличан рецепт, а нема куће у селу где, у ово доба године, на трпези нећете наћи специјалитете од сушеног меса.

"Традиција је то у селу, па нема куће која није осушила пршуту, сланину, кобасицу, саламе се јако мало купују", наводи Богданка Домишљан.

И Стојан Радошевић из села Влајковац месо суши на сличан начин, али за разлику од Уљманаца, он шунке прави од меса мангулице. Каже мање је холестерола и задравије је. Оно чиме нам се похвалио јесте да је власник највеће шунке у околини.

"Највећа шунка је била 35 килограма кад је била свежа, сада има преко 20 клограма и ја мислим да је то тренутно највећа шунка у општини Вршац", каже Стеван Радошевић. 

Пасуљ, сарма, подварак на селу не могу да се замисле без шунке, сланине, сувих ребара, јер како кажу на селу, у кући има свега. У граду је ситуација много другачија. За килограм суве шунке, домаћица мора да издвоји најмање 2.000 динара, што није мало, па се и суви деликатеси много мање купују и једу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара