Цикламе из Раче Крагујевачке

И док је прошлогодишњи извоз цвећа вредео свега три и по милиона долара, они који се дуже баве производњом доказују да је то уносан посао. Домаћинство Петра Ђорђевића у селу Вучићу је добро проценило да ће од цвећа имати већу зараду него од узгоја парадајза и паприке.

Производња цвећа у породичном домаћинству може да буде уносан посао. Потребна је пре свега добра организација и невелики почетни капитал. Они који су у том послу двадесетак и више година солидно зарађују, а део профита улажу у нову опрему.

Домаћинство Петра Ђорђевића у селу Вучићу код Раче Крагујевачке пре 28 година је, уместо поврћа, у пластенике посадило цвеће. Проценили су да ће од њега имати већу зараду него од узгоја парадајза и паприке. И нису погрешили.

Све што су постигли остварили су сопственим средствима, уз рад без радног времена. Јасмина Ђорђевић каже да нису узимали никакве кредите.

"Сваке године се одвајао део новца од зараде и убацивао у нове пројекте, у котларницу у подизање сталажа, у компјутере", објаснила је Јасмина Ђорђевић.

Кажу да би за кредитирање производње, на пример цикламе, чији раст од семена до цвета траје и дуже од годину дана, камате однеле добар део зараде.

У породици сви раде. Када је пуна сезона помажу им сезонци. Највећи проблем је како продати цвеће, јер, како каже Иван Ђорђевић, немају уговорену производњу.

"Немамо великог купца да пласирамо производе недељно, месечно. Јуримо од пијаце до пијаце", рекао је Ђорђевић.

Пре шест година девет цвећара основало је удружење "Шумадијски цвет". Сада их је скоро две стотине. Иако је цвећарство исплатива пољопривредна грана, немају подршку надлежних.

Симон Зечевић из тог удружења сматра да је потребно побољшање законских прописа и подршка институција како би лакше могли да набављају репроматеријал, семе, набавку цвећа.

"Цвеће се купује. Нама је потребна мала подршка да нас гурну да наставимо даље да се развијамо", објашњава Зечевић.

Узгој цвећа у свету је уносан посао. Свакодневно се на једној од берзи у Холандији прода двадесет милиона комада резница или засађеног цвећа.

Прошлогодишњи извоз цвећа из Србије вредео је само три и по милиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара