Читај ми!

Изложба ручних радова

Поред електронског описмењавања у Е-клубу у Ковачима, вредне жене су своју креативност приказале на осликаним и украшеним предметима, али и израдом ручних радова. У сусрет новогодишњим празницима, представиле су радове настале за мање од пола године, односно од када је клуб основан.

Скромно, али са пуно љубави вредне руке жена из Е-клуба у Ковацима код Краљева израдиле су разне предмете од дрвета, пластике, керамике, глине, уз неизбежне ручне радове, које на овај начин чувају од заборава.

Милисавка Тошковић, једна је од првих и најстаријих чланица клуба. Ради ручне радове и, како каже, срећна је што има младих који желе да науче.

Она је, каже, вољна да их научи да плету и хеклају.

"Посебно у време када је све мање посла, тако да млади док чекају посао, могу да начце нешто корисно и тако се забаве и зараде", каже Милисавка Тошковић.

"Спојили смо лепо и корисно и нашем граду смо представили наша мала уметничка дела", додаје Милена Сталетић-Караџић.

Захваљујући наученом, прво су се електронски описмениле, а сада имају и своју интернет страницу на којој презентују своје радове.

За пола године постојања, Е-клуб у Ковачима, један од пет таквих у земљи, осим електронског описмењавања, покренуо је уметничку радионицу и радионицу за израду ручних радова. Резултати су видљиви, а у клубу очекују да им се прикључи знатно већи број жена.

"Ово је пре свега добро и има будућност у два основа. Прво је будућност женског предузетништва где налазимо своје место и друго је развој и подршка старој традицији, старим занатима, односно њиховом очувању од заборава", каже Нела Данћетовић, водитељка клуба.

Она додаје да је један од циљева Управе за родну равноправност и града Краљева да подржи и економски оснажи те жене, како би могле све ово да раде.

Милун Јовановић, заменик градоначелника Краљева сматра да је то пре свега допринос њиховом буџету и додаје да ће град подржати све њихове активности.

"Локална самоуправа ће покушати и да им створи боље услове, пре свега да им обезбеди  простор у граду и одређену опрему, како би могле да што боље искажу своју креативност", каже Јовановић.

У Е-клубу је тренутно ангажовано двадесет жена, али, како каже, Нела Данћетовић, планирају и запошљавање особа са инвалидитетом, чиме ће им омогућити да буду активни чланови друштва, а ако добију простор у граду, биће још доступније заинтересованим краљевчанкама, јер се сада налазе у насељу Ковачи неколико километара од града.

Већ у јануару, своје креативно умеће, преточено у разноврсне мале уметничке предмете и домаће рукотворине, представиће и на Сајму социјалног предузетништва у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара