Читај ми!

Помор рибе у Врању

Велика количина рибе, углавном млађи угинула је на Александровачком језеру код Врања. Стручњаци сматрају да се то догодило због ниске температуре, леда и недостатка кисеоника.

На Александровачком језеру код Врања, угинула је велика количина рибе, углавном млађи. Стручњаци сматрају да се то догодило због ниске температуре, леда и недостатка кисеоника. Три инспекције, ветеринарска, еколошка и она за заштиту животне средине, анализираће узорке помора рибе.

Уз обалу Александровачког језера је мањи појас незалеђене воде, остатак је прекривен ледом. На обале, са свих страна језера, вода је донела угинулу рибу.

Раде Василев, из удружење "Зелена мрежа" Пчињског округа каже да је по процени угинула овогодишња и прошлогодишња млађ, што се изместила у језеру и додаје да је штета огромна.

Угинуле су и крупније рибе, белице, амури, толстолобик. И сомови, који иначе воле муљ, испливали су на површину, до обале, тражили су кисеоник.

О водама у Врању, и Александровачком језеру брине асоцијација "Ветерница" из Лесковца. Ове зиме лед са језера није делимично уклањан.

"То је њихова грешка, требало је да они предузму одговарајуће мере, али ћемо и ми из града да решавамо проблем како знамо", каже члан Градског Већа Жикица Антанасијевић.

Укључене су ветеринарска, еколошка и инспекција за заштиту животне средине, које ће анализирати угинулу рибу.

Ђока Марковић из "Зелене мреже" каже да не зна од чега је катастрофа настала, и да то треба да испита ветеринарска инспекција. Према његовим речима, можда је узрок лед, а можда и нека болест.

Октобарске анализе Завода за јавно здравље показале су да у језерској води има бактерија фекалног порекла и ешерихије коли. Нишки ветеринарски институт је анализирао узорке и утврдио да риба није заражена. Језеро је последњи пут порибљавано пре две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара