Читај ми!

Позориште у књизи

Познати кикиндски глумац Сава Савин Моца објавио је књигу "Позоришни живот кикиндских Срба", где је хронолошки приказао позоришни живот у Кикинди од прве приказане представе на српском језику 1834. године, до оснивања Градског позоришта 1950. године.

Кикиндски глумац Сава Савин написао је историју свог позоришта. Он је у кикиндско позориште дошао 1955. године, а пет година касније, поред глуме, почео је да води евиденцију о позоришном животу у граду.

Моца каже да све што је писано о позоришту било је мало и кратко, без хронолошког реда.

"Ја сам то све прикупио, хронолошки средио и успео да сажмем у једну књигу", додаје аутор књиге.

Кроз више поглавља књига говори о првим позоришним дружинама и позоришном животу, и о гостовањима других ансамбала у Кикинди. Наравно, ту су и приче о најбољим и награђеним представама, мноштво фотографија и позоришних плаката ручно писаних. 

Када се људи искрено баве театром, онда их искрено интересује и историја позоришног живота.

Директор Народног позоришта у Кикинди Бране Маријановић подсећа да се овом проблематиком нико до сада у Кикинди није бавио, тако да њен значај, како каже, превазилази градске границе.

"Ја верујем да ће неко, ко се буде бавио историографијом позоришта на ширем подручју, основано моћи да користи и ову књигу", каже Маријановић.

Доајену кикиндског позорја Браниславу Шибулу у књизи се посебно свидео догађај из 1834. године, када су Кикинђани сами, први пут, припремили представу на српском језику.

"Био је то значајан догађај за грађане да су мештани дошли усхићени и свечано обучени, као да иду у цркву или неке отмене сватове. Прича се да је представа трајала од осам сати до један по поноћи, јер је публика тражила да се неке сцене и песме понављају", каже Шибул.

Иако се примакао деветој деценији живота, Сава Савин је пун енергије и већ припрема нову књигу која ће третирати позоришни живот Кикинђана после 1950. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара