Читај ми!

Град бициклиста

Пажњу Кикинђана ових дана привлачи изложба о двоточкашима са експонатима из Градског музеја у Суботици. Посетиоци ће моћи да се упознају са историјатом настанка бицикла, његовим развојем, врстама и значајем у разним периодима развоја друштва.

У последњој четвртини 19. века, као значајна техничка иновација, појавио се бицикл. Овај изум данас је саставни део наше свакодневнице. У Кикиндском музеју отворена је изложба бицикла са експонатима из Градског музеја у Суботици.

Берберин Емил Црвенковић годинама на посао долази искључиво бициклом и користи га као једино превозно средство. Он каже да је његов двоточкаш, марке РОГ, стар 60 година, а он га користи од 1971. године.

"Возим га у свим временским условима, по киши, блату, снегу и сунцу, јер немам услова да купим и возим аутомобил", каже Емил.

Бицикл који вози готово сваки други Кикинђанин један је од прецизнијих критеријума економског стања у друштву. То потврђује мајстор за поправку бицикла Драган Карановић, који истиче огромну беспарицу и наглашава да грађани на својим двоточкашима поправљају само оно што се мора.

"Ако упоредимо са периодом од двадесет и више година уназад видимо да се поправља оно што се некада без размишљања бацало. Много се ради на заваривању бицикла, што је некада била бесмислица, а данас, нажалост, свакодневница. Ма, враћа се из нафталина и крпи све што се може искористити", каже мајстор.

Трговац бициклима Милан Врањеш памти боља времена што се тиче промета и каже да је у последње време продаја опала, вероватно због лошег времена и опште ситуације у држави.

Лопови, међутим, не бирају годишња доба, пошто су им бицикли увек привлачни.

Павле Рајков из Полицијске управе у Кикинди каже да су бицикли често предмети крађе, али напомиње да се број тих крађа, у односу на претходну годину смањио и стално апелује на грађане да боље чувају личне ствари.

Бициклу у част, у Галерији Народног музеја у Кикинди отворена је изложба под називом "Град бициклиста", коју чине експонати из Градског музеја у Суботици. Знатижељници могу да се упознају са историјатом настанка бицикла, његовим развојем, врстама и значајем у разним периодима развоја друштва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара