Читај ми!

Куда ће певачи?

Хор и оркестар "Јован Бандур" из Панчева, који следеће године обележава 45 година постојања, остали без просторија. Зграда коју су користили после реституције враћена црквеној општини. Град још није пронашао нови простор.

Иако су просторије у којима су до сада вежбали оштећене и без грејања, панчевачки хор "Јован Бандур" је бар имао кров над главом. Међутим, стигло је решење о исељењу, а они немају где да сместе инструменте, партитуре и намештај. Више од 50 чланова хора и оркестра забринуто је за свој опстанак.

"Ја певам у хору већ 25 година. То је један важан део мог живота и не могу да верујем да ће нас сад избацити на улицу", прича Цица Станић.

Хор је добитник многобројних домаћих и иностраних признања, међу којима су октобарска награда Града Панчева и Искра културе Војводине, а диригент Бојана Маторкић Ивановић вишеструко је награђивана.

"Нама су потребне бар две просторије за вежбање и новац за трошкове њиховог одржавања, за чишћење, струју, грејање. Град је дужан да нам то обезбеди", каже диригент Бојана Ивановић.

Град Панчево препознаје значај ове институције, али није у могућности да брзо реши проблем који имају.

"Ми радимо на проналажењу просторија и у наредним данима ћемо то свакако решити, а што се тиче финансирања, они ће имати статус као и сва друга друштва у граду, а то значи да ће морати да пишу пројекте и учествују на конкурсима", објашњава већник задужен за културу Мулисав Урошевић.

Кроз хор "Јован Бандур" прошле су генерације успешних људи, а у прошле године основаном оркестру чланови су ђаци и студенти Панчевци, којима је то добар начин да стекну концертну праксу. Сви они се надају да ће Град пронаћи решење и да ће коначно добити адекватан простор за рад.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара