Читај ми!

Све спремно за зиму

На прагу зиме, у бајинобаштанском крају обезбеђена је механизација за рашчишћавање. Снег је, кажу, мало закаснио ове зиме, али су они, навикнути на живот у селима по обронцима чудљиве Таре, спремни на све услове.

У општини Бајина Башта прошле зиме за одржавање путева потрошено је 35 милиона динара или 10 пута више него обично. Иако су за ову годину имали знатно мањи буџет - због две ванредне ситуације, екстремних падавина и пожара, успели су да се припреме за зиму.

"Вучемо мало сена, прибављамо раније. Све нам је ту у близини. Ако завеје јаче ту су комшије са машинама, чистимо, довлачимо, помажемо један другом", каже Јовиша Крстић из села Овчиња код Бајине Баште.

Без солидарности, али и механизације, још десет нових радника и гртача за тракторе које је општина поделила по месним заједницама одржавање путева је немогуће.

Председник Месне заједнице Овчиња Миленко Миловановић каже да се снег, углавном чисти гртачама, докле може, а када не може, онда се укључи општина и дирекција са машинама.

За одржавање више од 1.000 километара локалних путева, прошле зиме, општина Бајина Башта утрошила је девет тона нафте или 4,5 пута више него обично. И у тим несвакидашњим условима стизали су до свих, па и четрдесетак километара удаљених села, чистећи све локалне и некатегорисане, засеоке и путеве.

"Мислимо да ове године не можемо то да издржимо на овај начин па смо се определили само за чишћење тих главних сеоских путева, а да им помогнемо у одржавању оних споредних путева који воде до њихових домова", каже председник општине Бајина Башта Златан Јовановић.

Такве путеве, уз нафту коју добијају, одржаваће представници 29 сеоских Месних заједница са којима су склопљени уговори, док ће у надлежности Дирекције, остати главне локале саобраћајнице до којих се, због конфигурације терена, тешко стиже.

Душко Милосављевић, возач ГП "Нискоградња" Бајина Башта каже да не може да се вози без ланаца.

"Живимо у таквим условима да је, кад падне снег, неминовно стављати ланце сваки дан бар два или три пута", додаје Милосављевић.

Уз на време одрађене припреме, урађену социјалну карту најугроженијих домаћинстава и у случају екстремних падавина препоруку о збрињавању старих и болесних, овде су, како кажу, спремни за зиму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво