Читај ми!

Жена-обућар

Теодора Павловић из Краљева има 22 године, завршен Факултет за дизајн производа од коже и један занат у рукама. Она је једина жена обућар у Краљеву и учила је овај занат да би, како каже, лакше и боље креирала обућу.

Теодорин свет су калупи, мустре и узорци за моделе обуће које креира. Дизајнер је, али се, како каже, не стиди прљавих руку и умашћене кецеље. Шегртује месецима код мајстора Марка, познатог краљевачког обућара, да би научила све тајне овог заната и применила их у својој струци.

"Наравно да се не стидим, јер сам прва то инсистирала да дођем и затражим помоћ од Марка. Није страшно запрљати руке ни научити нешто о том занату", каже Теодора.

Мајстор Марко не крије да је био одушевљен када је Теодора дошла код њега на занат. Атмосфера у радњи је сада пуно пријатнија, а и муштерије све више долазе.

"Могу да вам кажем да је и посао мало скочио, поготово што сви који долазе су изненађени кад је женско у радњи. Онда нам све више муштерије долазе и указују нам поверење", каже Марко Човило.

Теодора више не купује себи обућу. Једноставно је направи по сопственом укусу. Ципеле које најрадије носи су њен дипломски рад.

У Филијали тржишта рада у Краљеву иначе нема незапослених обућара. Теодора, уколико жели, може да добије и субвенције за самозапошљавање, односно покретање сопственог бизниса у износу од 160.000 динара.

Србислав Антонијевић, Пи-ар Националне службе запошљавања у Краљеву каже да радо позивајуТеодору да се јави Националној служ и да ће они учинити све што је у њиховој моћи да јој омогуће да лакше покрене сопствено предузеће.

Радња у којој Теодора ради већ се прочула. Мајстор Марко планира да узме у закуп много већи простор са радионицом за израду уникатне обуће где би Теодора могла да покаже сав свој таленат.

"Ове ципелице сам сама дизајнирала. Уз помоћ једне производње сам их направила. Моји другари и другарице су одушевљени као и ја тако да је мој дипломски рад јако добар и могу да их носим", каже Теодора.

Листа будућих муштерија је дуга, али Теодора је амбициозна и вредна и свима ће изаћи у сусрет. Треба јој, каже, само мало времена да осмисли и направи нове моделе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво