Читај ми!

Здрава храна из Трговишта

У Трговишту, једној од најсиромашнијих општина у Србији, отворено предузеће за производњу здраве хране "Дан Трг". Локална самоуправа очекује да ће ново предузеће запослити педесетак мештана. Из надлежног министарства најављују да ће неразвијена подручја следеће године добити посебне подстицаје.

Предузеће "Дан Трг" за откуп и даљи пласман шумских плодова, лековитог биља, меда и подстицај занатству почело је да ради у Трговишту. То је заједничко предузеће листа "Данас", "Биомелема" и "Нутрика".

Сиромашни по примањима, фабрикама и радним местима, али у природним богатсвима не оскудевају. Већина мештана Трговишта једини приход оствари прикупљањем печурака, боровнице, лековитог биља. Десетак је откупљивача, за све њих заједнички проблем је тржиште и сигуран пласман производа.

Откупљивач Александар Стошић каже да добро је што њихове идеје неко претвори у готов производ.

Сунчица Табаковић каже да је важно да буде откупа, јер, како каже, ако буде само сађење без откупа, ништа није урађено.

Предузеће "Дан Трг" за почетак је добило канцеларију од општине, а даља улагања у опрему за прераду плодова зависиће од реалних капацитета.

"Капацитети су на нивоу наслућивања, често противуречни, чује се да има нечега, а заправо нема, зато смо се определили да прво испитамо могућности", каже в.д. директора "Дан Трга" Божидар Андрејић.

Локална самоуправа очекује да ће ново предузеће запослити, директно или индиректно, као кооперанте, педесетак мештана. Прве производе пласираће на београдско тржиште почетком следеће године.

Зоран Илић из компаније "Биомелем" каже да је битно да имате квалитет, да обезбедите контуитет и капацитет, да се зна да ли имате 100 килограма меда или мање.

"Показаћемо које су врсте ароније погодне за ову средину и како могу да се саде", каже Славко Глибетић из Компанија "Нутрика".

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде очекује до краја године усвајање Закона о подстицајима. За органску производњу планирано је 400 милиона динара.

"Трговиште као неразвијена општина, за израженом миграцијом, незапосленошћу, добиће статус средине са отежаним условима за развој пољопривреде", каже државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић.

Предузеће "Дан Трг" откупљиваће од коопераната аронију, лековито биље, печурке, мед, зимницу, занатске производе, бринуће о пласману и брендирању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво