Немачки "Хелп" српским занатлијама

Хуманитарна организација "Хелп" потписала у Нишу уговоре о донацији са 40 занатлија. Корисници "Хелпових" донација дужни су да 20 посто добијених средстава врате после завршетка пројекта и одраде 15 сати друштвено корисног рада

Немачка хуманитарна организација "Хелп" потписала је у Нишу уговоре о донацији са 40 клијената из области занатске производње. Пројекат је подршка смањењу сиромаштва којим немачка Влада са око 150 хиљада евра економски оснажује пре свега почетнике у бизнису. Део новца, 48 хиљада евра, обезбедио је град Ниш.

Педесеттрогодишња власница грнчарске радионице Весна Дошен је, како каже, годинама радила различите послове код многих послодаваца. Сада има сопствену радионицу за израду керамике и грнчарије.

"Хелп" јој је одобрио 2.400 евра да набави неоходну опрему како би заокружила целокупну израду предмета од керамике.

"Донација Хелпа ми пуно значи јер ћу добити пећ и грнчарски точак и тиме ћу да проширим производњу јер имам веће поруџбине. Планирам да отворим школу грнчарства", каже Весна Дошен

Ово је, иначе, четврти циклус подршке "Хелпа" малим привредницима у Нишу. Међу досадашњих 317 корисника такве помоћи је и мајка троје деце, Оливера Симоновић-Ђорђевић. Пре нешто више од годину дана од "Хелпа" је добила неопходну машину за израду украса за торте и колаче.

"Захваљујући томе ми смо запослили радика, повећали смо производњу за 20, 30 одсто у односу на период пре добијања машине и побољшали смо нашу егзистенцију и егзистенцију радника", рекла је власница радионице "Орхидеја".

Корисници "Хелпових" донација, дужни су, иначе да 20 посто добијених средстава врате после завршетка пројекта и одраде 15 сати друштвено корисног рада. Занимљиво је да се у овом последњем циклусу доделе донација јавило много младих људи.

Станислава Кулиџан из "Хелпа" каже да број младих подржаних, млађих од 35 година, износи 60 одсто. 

"Родно учешће жена је повећано у односу на предходни циклус и износи 53 одсто. Поред опреме које ће добити за започињање сопствених пословних делатности, клијенти ће бити оснажени и кроз пословне и стручне обуке", каже Станислава Кулиџан.

У целој Србији немачка влада је, преко "Хелпа", са 20 милиона евра подржала 4.300 пројеката.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво