Читај ми!

Стара-нова колонија

Неколико хиљада житеља "Старе колоније" у Доситејевој улици у Краљеву, и дела насеља у Југ Богдановој улици, живе у становима и зградама које ни две године после земљотреса нису саниране. Пројекат обнове је урађен пре годину дана, али се чекало на средства европских инвестиционих банака, и да Влада Србије потврди кредитини аранжман.

Биће пара за санацију краљевачког насеља, оштећеног пре две године у земљотресу, потврђено је из Владе Србије.

Више од две године Драган Илић није улазио у свој стан. Таваница је пропала, а кроз пукотине у зиду виде се суседне зграде. Није улагао у поправку, јер му је речено да ће зграда бити порушена.

"Приликом обиласка комисије стан је добио трећу категорију са обавештењем да је то максимална категорија која се добија за станове у стамбеним зградама", каже Драган.

Станари који станују на вишим спратовима сами су почели да зидају анкере и потпорне греде како се и њихови станови не би урушили.

Бојан Стаменковић - грађевински радник каже да то нису урадили питање је да ли би имали где да живе.

У овом делу насеља је 12 стамбених зграда. На свакој су видљиви трагови оштећења од земљотреса. Најгоре је у зградама за самачки смештај радника. Оне су и пре земљотреса биле ругло града.

Услови у којима живе станари ових зграда тек су неподношљиви. Имају само по један ве-це на сваком спрату и из њих се понекад шири несносан смрад.

"Требали су да руше ово. Ништа међутим од рушења. Бар да узму да адаптирају нешто, па у реду. Да промене врата и прозоре", каже Славољуб Костић, станар у самачкој згради. 

Живот достојан човека је оно што траже станари самачких зграда и већина је полагала велике наде у Пројекат Урбане регенерације насеља. Комплетан пројекат је ипак покренут са мртве тачке, саопштили су представници  претходне локалне власти, јер је Влада прихватила амандман Одбора за финасије да се у републички буџет уврсте и средства од Европске инвестиционе банке чиме би била заокружена кредитна линија.

"Та линија од осам милиона евра од ЕИБ-а ће ићи за Краљево у урбану регенерацију Доситејеве улице што је најзначајнији резултат свих ових активности", каже Иван Јовановић, народни посланик.

Са већ одобреним кредитом од десет милиона евра Централне Европске банке Краљево ће добити сва потребана средства за обнову старе колоније. Скупштина станара затражила је ипак званичну потврду од локалне самоуправе да ће почети обнова насеља и добили су информацију да ће се о тој теми расправљати на првој наредној седници Скупштине града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво