Читај ми!

Како наплатити зарађено

Држава има начина да казни несавесне послодавце, који касне са исплатом зарада, али превареним радницима, који су остали и без посла и без пара, једино су преостали дуги судски спорови.

Пронаћи посао није једини проблем који мучи многе грађане Србије. Често је проблем како наплатити зарађено, јер се догађа да радници добију отказ, али не и заостале зараде, па правду и новац морају да траже на суду. 

Када су потписали уговоре, њиховој срећи није било краја. Егзистенцију за породицу осигурали су бар на неколико месеци, кажу бивши радници "Обуће Лукс" из Коцељеве. Међутим, нису ни слутили да ће након истека уговора о раду, остати не само без посла, него и без зарађеног новца.

"Ми сви само тражимо да нам плати две и по плате зарађене и радни стаж и тражимо од првог власника да нам плати радни стаж", каже бивши радник "Обућа Лукс" из Коцељеве Никола Недић.

Гордана Неговановић, такође бивша радница, каже да фирма сваком ко је био у радном односу по уговору дугује око 50.000 динара.

Због неисплаћених плата помоћ су потражили у инспекцији рада. Њихова жалба је међу 50 пријава против послодаваца од почетка ове године на подручју Мачванског округа.

Начелник инспекције рада за Мачвански округ Данило Недељковић каже да инспекција рада врло ефикасно реагује када подносилац захтева има статус запосленог и када се налази у процесу рада.

"Тада ми у поступку отклањамо све недостатке, уколико у време обраћања нема статус запосленог упућујемо га одговарајућим закључком да се обрати надлежном основном суду", каже Недељковић.

Због неисплаћених плата по инспекцијским налозима у Прекршајном суду у Шапцу кажњено је 15 послодаваца и фирми од 50 до 200.000 динара.

Вршилац дужности председника Прекршајног суда у Шапцу Влада Ковановић каже да се на тај начин послодавац кажњава, јер није испунио законску обавезу и да средства од тих казни иду у буџет Републике Србије, а на тај начин опет се, како каже, не обавезује послодавац да плати раднику плате за које је кажњен.

"То значи да раднику остаје да пријави послодавца надлежној инспекцији да би био кажњен и да тужбом основном суду тражи своја потраживања", објашњава Ковановић.

До зарађеног новца преко суда, за преварене раднике додатна је и мука и терет. И уз бесплатну правну помоћ коју нуде поједине локалне управе, проблем је и што се до   зарађеног новца стиже након дугих судских процеса.

У аналима шабачких радничких борби за плату најупечатљивији је пример бивших запослених у Зоркиној фабрици ђубрива, који су до новца стигли преко суда у Стразбуру. Упорност се, кажу, исплатила након једанаест година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво