Читај ми!

Oбновљен део палате у Нишу

Завршен је део радова на обнови Палате са октогоном на Градском пољу у Нишу, за коју се претпоставља да је припадала неком од римских царева, можда и самом Константину Великом. У нишком Заводу за заштиту споменика надају се да ће до прославе годишњице Миланског едикта сви радови на конзервацији и презентацији палате бити завршени.

Двадесет четири године после открића палате са октогоном на Градском пољу у Нишу, завршен је део првих озбиљних радова на њеној конзервацији. Зидови су делимично рестаурирани до висине на којој су пронађени.

"Поред тога што је донекле презентована архитектура виле, оригинални слојеви испод саме данашње конзервације су остали сачувани од атмосферских утицаја", каже Ивана Цветковић, архитекта конзерватор.

До пре пар месеци палата је била прекривена растињем и коровом и са зидовима који се урушавају. Случајни пролазници нису знали која је ово грађевина. А када је откривена, била је очувано, луксузно здање. Откривено је пет просторија палате чији су зидови били високи три метра.

"С обзиром на сав луксуз који смо ми овде затекли, пре свега на мозаичке подове, на фрагменте фресака  који су се тада видели на зиду, врло мали фрагменти додуше, на подно и зидно грејање, све је указивало да је то прављено за неку изузетно значајну личност", каже Тони Чершков, археолог.

Град Ниш и Република за конзерваторске радове издвојили су до сада два милиона и седам стотин хиљада динара. Следи наставак рестауриације, за који је потребно још новца и даље фазе радова.

Директор Завода за заштиту споменика у Нишу Миле Вељковић каже да је друга фаза откривање мозаика, конзервација и презентација мозаика, а трећа фаза  наставак археолошких истраживања.

Истраживања палате после њеног открића трајала су две године. Откривен је мањи део импозантне грађевине дуге 100 метар и широке 60 метара, а нова истраживања тек треба да покажу о каквом се историјском наслеђу ради.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво