Читај ми!

Српски Ромео и Јулија и на сувенирима

Ликови Павла и Ђуле, како неки Шапчани кажу, српских Ромеа и Јулије, после скоро два века од њихове велике и трагичне љубави, овековечени су и на сувенирима. Многи употребни предмети у оквиру пројекта чији је покровитељ Град Шабац, настали су захваљујући вредним поцерским домаћицама.

Легенда каже да су се Павле и Ђула заволели у Метлићу, где се данас налази споменик "Ашиков гроб". Од родитеља који су се због богатства стално надметали, своју љубав крили су две године. На овом месту, Павла су, док је чекао своју вољену, растргли вукови, када је Ђула сазнала за то, скаменила се од туге.

"Ја се шест година бавим сеоским туризмом и мислим да ми овде имамао одличне потенцијале и ресурсе да се развије и излетнички туризам", каже ауторка пројекта Милојка Ковачевић.

Да би за Ашиков гроб чули и гости из других крајева земље и иностранства, Љиљана Гардаш из Варне се свакодневно дружи са иглом и концем. Лик Павла и Ђуле извезла је на многим кецељама, јастуцима и куварицама.

"При овом раду ми се лепо дружимо, а можемо и да зарадимо, јер ћемо продавати ове сувенире", прича Љиљана.

За идејно решење ликова Павла и Ђуле обучених у народну ношњу био је задужен Саша Стаменковић, професор у шабачкој Школи примењених уметности.

Свака од десетак домаћица из Поцерине, која је ангажована у оквиру пројекта "Култура у функцији развоју села", има свој задатак.

"Мој посао је да трукујем, то значи да са папира преносим на платно оно што треба да се везе преко индига", каже Бранка Павловић.

Радмила Ковачевић каже да воли да везе и да јој је потребно око два дана да уради кецељу.

На платну, керамици, дрвету и папиру легенду о Павлу и Ђули пренели су и чланови удружења параплегичара и сликарског друштва "Круг 10". Њихови радови имаће своје стално место у туристичкој организацији града Шапца.

Председница удружења за сеоски туризам Славка Недељковић каже да су најлепше поруке Србије госту и свету да смо гостољубив народ.

"То је пример могућности како се на најбољи начин повезују село и град, али на извору традиције, културе и обичаја", каже Недељковићева.

По мотивима приче "Ашиков гроб" Јанка Веселиновића ученици школе која носи његово име припремили су и представу која говори о томе да све грешке морају брзо да се исправе, док не буде касно. Родитељи Павла и Ђуле помирили су се тек када су схватили да су изгубили своју децу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара