Читај ми!

Фестивал праизведби у Алексинцу

За најбољи драмски текст на првом Фестивалу праизведби у Алексинцу проглашена је драма Радослава Павловића "Девојке", у извођењу Народног позоришта из Ниша. Захваљујући фестивалу Алексинац је недељу дана био центар позоришних дешавања у Србији.

Љубитељи позоришта у Алексинцу уживали су у Фестивалу праизведби. За шест дана могли су да погледају представе из Ниша, Крагујевца, Крушевца, Врања, Шапца и Београда.

И док је за стручну јавност овај фестивал важан због  чињенице да је све мање нових текстова у позориштима, за Алексинац је то прилика да њихов град бар на недељу дана буде центар позоришних дешавања у Србији.

Грађани кажу да им много прија што сваке вечери има много људи који коментаришу представе, као и да је фестивал предиван.

Своје задовољство не крије ни Душан Дука Јовановић идејни творац фестивала праизведби, који се до деведестих одржавао у Параћину.

"Чини ми се да је ово врхунац славе коју сам хтео да имам, да мој град добије један значајан, прави фестивал", каже Јовановић.

Иако је глумцима изазов да раде по тексту који се први пут игра, то се у нашим позориштима не дешава тако често, па је овај фестивал утолико значајнији.

"Домаћи писац је доста скуп, нема пара, сви се опредељују за оне "мртве" који не траже паре, тако да домаћи писац, савремени домаћи писац је, нажалост, све већа реткост", каже Томислав Трифуновић, глумац.

Жељко Хубач председник жирија Фестивала првоизведених представа каже да је Фестивал Стеријиног позорја фестивал који је, понајвише учинио на афирмацији драмског текста у бившој Југославији, а данас је то, како каже, Фестивал праизведби.

Бранислав Недић управник Крушевачког позоришта каже да свака управа позоришта треба да подржи домаћег драмског писца, јер је то основа и драмска баштина.

Организатори се надају да ће Фестивал првоизведених представа постати мотив позориштима да се на својим сценама што више баве промоцијом нових текстова у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво