Читај ми!

Сеоски туризам као шанса за развој

Планина Радан је само део природног богатства којим располаже неразвијена општина Бојник. После пропасти привреде шансу за развој виде у пољопривреди и сеоском и ловном туризму. Све је већи број домаћинстава који су заинтересовани за бављење туризмом.

Живот у граду заменили су оазом мира, тишине и чистог ваздуха. У етно кутку шири се мирис дуња. На столу за добродошлицу ораховача, домаћи сок, проја, старински колач. Остало им, кажу, од предака да најбоље што могу угосте путнике пролазнике или намернике.

Од кад су пре осам година отишли у пензију Милена и Томислав Станисављевић вратили су се на огњиште у Црквицу код Бојника. Жеља им је да се баве сеоским туризмом.

"Могу гостима да поклоним пажњу, да их научим ручним радовима, да заједно беремо лековито биље, спремамо зимници или да печемо воћне ракије2, каже Милена Станисављевић.

Новац им није мотив већ желе да се друже да људи открију природну лепоту Пусте реке и у њој уживају. Једноставно, кажу, желе да се овај крај покрене.

"Желим да будемо пример младим људима у овом крају који имају услове да се баве сеоским туризмом и који би могли да од тога остварују добит", каже Томислав.

Тридесетак километара даље на супротној страни општине Бојник асфалтом се стиже до планине Радан. Без природе и лова не може зато је Радомир Младеновић из Лебана баш овде, на 920 метара надморске висине, саградио кућу која је често пуна гостију. Има још годину дана до пензије и, како каже, озбиљно размишља о туризму.

"Могли би људима да обезбедимо смештај и храну. Природа је овде прелепа. То би било добро нарочито зими када је актуелан лов на дивље свиње и другу дивљач", каже Радомир.

Ретки плодови, природни феномени, планински извори и непрегледна шума. Лепота Радана која привлачи пажњу, али о њој се мало зна. Многа домаћинства овде су заинтересована за бављење турзмом, али им је помоћ неопходна.

"Туристичка организација у Бојнику усмерила је своје активности на стварању аутентичне понуде укључујући природне потенцијале, богату традицију, занатске вештине и културно-историјско наслеђе", каже Марија Шошкић Радивојевић, директорка Туристичке организације Бојник.

Привреда је у Бојнику одавно замрла. Незапосленост је велика, миграција изражена, а с друге стране потенцијали за развој туризма огромни само их треба на прави начин искористити. Интересовање домаћинстава и пројекти туристичке организације су, како кажу, добар знак за почетак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара