Читај ми!

Mузика у славу Миланског едикта

Трио "Анима" из Ниша, одржаће вечерас у свом граду концерт посвећен хиљаду седамстотој годишњици Миланског едикта. Концерт је наставак међународног пројекта започетог у Лондону, а идеја је потекла од Српског савета Велике Британије.

Композицију "Точак историје" нишког композитора Бојана Станковића трио "Анима" премијерно ће извести у Нишу, у оквиру пројекта "Дрво славе", посвећеног Константину Великом. Пројекат је добио назив по камерном делу Вере Станојевић, први пут изведеном у Лондону и Јорку.

Чланцие трија су Александра Ристић, сопран, Ана Величковић-Игић, флаутисткиња и Ингрид Јанковић, пијанисткиња.

"Сама идеја је била да се повежу Ниш и Јорк, Ниш, где је Константин рођен и Јорк, где је крунисан", каже Александра Ристић.

Трио "Анима" настао је 2004. године, а његове чланице, иначе професорке Факултета уметности у Нишу, наступају широм Србије, и у иностарнству, а недавно им је припала част да затворе Месец српске културе у Мађарској. Негују традиционалну музику и препознатљиве мелодије југа Србије.

"Обрађене су уметнички, аранжиране уметнички, тако да једноставно правимо између те основне верзије, а опет на неки начин то звучи сасвим другачије у нашем извођењу", каже Ана Величковић-Игић, флаутисткиња.

Иако је дуго сарађивала са триом "Анима", пијанисткиња Ингрид Јанковић, постала је његов члан тек пре годину дана.

"За мене је изазов та српска музика са југа Србије, због тих ритмова неправилних. Ја сам из Војводине, имала сам и помоћ колегиница и релативно сам брзо и савладала", каже Ингрид Јанковић, пијанисткиња.

После Лондона и Ниша, трио "Анима" представиће пројекат "Дрво славе" и у Америци где ће следеће године одржати неколико концерата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се