Читај ми!

Субвенције за воћаре

У Књажевцу је настављена реализација програма за развој воћарства, започета оснивањем општинског аграрног фонда. Подељено је више од 40.000 садница дуње и шљиве, а узгајивачи вишње за подизање нових засада добиће по 100.000 динара по хектару.

Расподелом садног материјала и потписивањем уговора о новчаној помоћи у Књажевцу је настављена реализација програма за развој воћарства започета оснивањем општинског аграрног фонда.

Корисницима субвенција фонда подељено је више од 40.000 садница дуње и шљиве, док ће узгајивачи вишње за подизање нових засада добити новчану помоћ од 100.000 динара по хектару.

Двадесетдеветогодишњи Станко Миливојевић из Књажевца субвенције фонда искористиће за подизање нових 70 ари под вишњом, двадесет под јабуком и десет под шљивом.

Са својом породицом он обрађује десет хектара винограда и близу три хектара под воћем и другим културама и каже да му је помоћ општине драгоцена за проширење производње.

"Одлучио сам да се бавим пољопривредом зато што за ту делатност књажевачки крај пружа одличне природне услове. У послу ми помажу мајка, сестра и бака, а ово је тек почетак озбиљније производње. Могу да кажем да сам се пронашао у том послу и надам се да ћемо од њега моћи добро да живимо", каже Станко.

Од 30 милиона динара, колико је општина ове године издвојила у Аграрни фонд, две трећине средстава намењено је унапређењу воћарства.

Далибор Станојевић, председник УО Фонда за развој пољопривреде општине Књажевац каже да је интересовање за коришћење субвенција велико, нарочито међу млађим људима.

"Потписали смо 250 уговора са произвођачима који су конкурисали за помоћ и који су испунили услове неопходне за коришћење субвенција. Планирамо да у 2013. години под вишњом, шљивом и дуњом имамо више од 200 хектара нових засада", каже он.

Председник Општине Књажевац Милан Ђокић каже да је пројекат унапређења воћарства кроз субвенције из Аграрног фонда најзначајнија помоћ произвођачима у књажевачком крају за последњих десетак година.

"Књажевац је општина која је некада била позната по развијеној пољопривредној производњи. Идеја нам је да анимирамо и младе људе да почну да се баве пољопривредом, да искористимо све потенцијале које као општина имамо. Управо је то намена и фунција нашег Аграрног фонда", објашњава Ђокић.

Развој пољоприврде општина Књажевац подстиче и давањем земљишта у државној својини у закуп. Прошле године је на тај начин активирано више од двестотине хектара, а ових дана расписан је нови оглас којим општина нуди око 350 хектара земљишта у Књажевцу и неколико околних села.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се