Читај ми!

Књигом против кризе

После великог сајма у престоници, у Ваљеву уследи мини-сајам књига. Најновија истраживања показују да више од 60 одсто пунолетних грађана Србије ретко чита, као и да је међу читаоцима много већи број жена. Ипак, слажу се сви, ко истински воли да чита, то чини без обзира на кризу или недостатак времена.

О читању код нас увек се више говори у јесен. Упркос економској кризи мини-сајам књига у Ваљеву посетио је велики број грађана.

"Не видим добро, а волим да читам. Ангажујем неког ко ће да ми чита, а ја слушам", каже један ваљевчанин.

"Кад идем на рођендан прво књигу купим, па све остало, поготово деци. Боље да читају, него да "зевају" у компјутер", каже његова суграђанка.

Једно од питања које се намеће је да ли економске прилике утичу на продају књига, посредно и на читање.

Јасмина Васић, аквизитер каже да новац никад није у питању, јер има књига које коштају од сто динара, па надаље.

"Занимљиво је посматрати лица тих људи када дођу на штанд, када гледају и када у својој глави рачунају колико им новца треба за одређене наслове и чега би могли да се одрекну да би себи приуштили неку добру књигу", каже Небојша Бојанић, аквизитер.

Истраживање је показало да се 41 одсто грађана не сећа када је последњи пут прочитало књигу, а само 13 одсто увек нађе времена за читање.

Директорка Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић" у Ваљеву Зорица Милинковић каже да много већи број жена чита и у Србији и овде у Ваљеву.

"Ми имамо увек константан број корисника. То је отприлике четири и по хиљаде наших чланова", каже она.

Ко истински воли да чита, то чини без обзира на кризу  или недостатак времена. Чланарина за шест месеци у ваљевској библиотеци је 300, за основце 200 динара, а за предшколце и прваке бесплатна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво