Читај ми!

Јубилеј прве Српске учитељске школе

У Сомбору се обележава 200 година постојања прве Српске учитељске школе - Препарандије, у организацији Педагошког факултета у Сомбору, који је непосредни настављач образовне традиције ове школе.

Прва Српска учитељска школа - Препарандија основана је 15. новембра 1812. године у Сент Андреји код Будимпеште. Тамо је трајала четири године, а у јесен 1816. године пресељена је у Сомбор.

"У Сомбору је већ постојала дуга традиција образовања учитеља, установљена још 1778. године, оснивањем школе "Норма" каже Милан Степановић, кустос Музеја у Препарандији, додајући да је то била основна школа, а њен оснивач, млади просветитељ Сомборац Аврам Мразовић, тада је, како каже, увео прве течајеве за тромесечно и шестомесечно образовање српских учитеља.

Норма је у Сомбору трајала пуне 33 године, тачније до 1811. године где ће наредне године бити основана прва учитељска школа Препарандија.

Професор доктор Првослав Јанковић каже да је школа седамдесетих година прошлог века радила као Педагошка академија, а да је 1993.  године ниво образовања учитеља подигнут на факултетски с трајањем од четири године.

Године 2006. постаје Педагошки факултет, који поред учитеља, школује васпитаче, библиотекаре, информатичаре, дизајнере медија, итд.

Данас се на Педагошком факултету образује близу хиљаду студената на основним и мастер студијама. Продекан факултета Наташа Бранковић каже да данас на факултету раде 32 доктора наука, од којих је највећи број доцената, што је за ову образовну институцију гаранција опстанка у наредним деценијама.

У Препарандији је приређена изложба "Два века српске Препарандије" и подељене награде студентима генерације на Педагошком факултету. Међу награђенима је и Београђанка Оливера Настић, са треће године, на смеру библиотекарство, која каже да се за овај факултет определила јер има дугу традицију.

Она каже да је задовољна својим професорима и колегама.

Поводом двеста година постојања прве Српске учитељске школе, у Народном позоришту у Сомбору, одржана је свечана академија.         

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара