Читај ми!

Премијере за Алексинчане

На мапи позоришних фестивала Србије од синоћ се нашао Фестивал првоизведених представа у Алексинцу. Фестивал је заправо обнављање сличног фестивала одржаваног у Параћину од 1992. до 1995. године.

Алексиначка позоришна публика, једина у Србији и међу малобројним у Европи, има привилегију да види представе засноване на текстовима који се први пут постављају на сцену. Фестивал је у Алексинац довео драмски уметник који је свом завичају желео да остави нешто вредно и јединствено.

"То много значи за писца, за позориште, јер фестивал промовише писца", рекао је Дука Јовановић, уметнички директор Фестивала. "Писци могу да пишу, али ако се представе не играју, онда их нема."

Радослав Павловић, драмски писац, каже да је ово покушај да се сачувају остаци позоришта које у Србији полако нестаје: "Зато је добро што постоје људи који хоће да раде и људи који хоће да гледају."

Пред љубитељима позоришта из Алексинца најпре је изведена представа "Девојке" нишког Народног позоришта, у режији Ивана Вуковића, по тексту Радослава Павловића.

Публика каже да им се представе допадају и да им је драго што је Алексинац, као релативно мали град, добио овакав фестивал.

У конкуренцији за награде намењене редитељима, драматурзима и глумцима је пет представа ансамбала из Ниша, Врања, Крагујевца, Крушевца и Шапца, док ће на завршној вечери гостовати Позориште на Теразијама.

Председник жирија Жељко Хубач каже да је у овој оскудној драмској продукцији селектор, ипак успео да направи занимљив фестивал:

"Већину представа сам погледао, али не бих коментарисао пошто сам у жирију. Мислим да ће алексиначка публика уживати."

Фестивал првоизведених представа заправо је обнављање фестивала који је деведесетих одржаван у Параћину, уз ангажовање писца и академика Слободана Селенића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара