Вељкови дани

Овогодишњи лауреат „Вељкових дана" у Сомбору је књижевник Милисав Савић, а једна сесија посвећена је поетици прошлогодишњег добитника награде „Вељкова голубица", књижевнику Радославу Братићу.

Угледни књижевни критичари верују да је Радослав Братић један од наших савремених приповедача, који је заслужио да се сматра самим књижевним уметничким врхом у српској прози.

„Оно што га карактерише и издваја", наглашава мр Радмила Поповић, "јесте његова изузетна имагинација, огромно животно искуство, које није нимало пријатно, необичан стваралачки таленат и, наравно, огромни базен књижевне грађе, који је пронашао у својој завичајној Херцеговини." 

Братић је написао низ романа и књига приповедака за које је подобијао све значајније награде. Он каже да главни јунаци његових прича потичу из његове породице и његовог детињства.

„Постоји једно дете у мојој прози", наглашава Братић, "кроз чију животну призму и кроз чији двоглед стално сагледавам живот."                       

Овогодишњи добитник „Вељкове голубице" је Милисав Савић, прозни писац, књижевни историчар и преводилац, који је у беседи захвалности говорио о Вељку Петровићу.

За њега је Петровић „писац жестоке прозе, онакве какву су пре њега писали Петар Кочић и Бора Станковић, али је Петровић писац господске, отмене прозе".                       

Од 2007. године, када су покренути „Вељкови дани", један дан посвећен је обради нове теме многоструке делатности Вељка Петровића.       

Управник сомборске библиотеке Радивој Стоканов подсећа да је прве године то била Петровићева приповетка, следеће године његова поезија, затим енциклопедистика, онда есејистика, пете године његови књижевни погледи и ове, 2012. године Вељко Петровић је изучаван као историчар новије српске уметности и ликовни критичар.                       

Очигледно је да су "Вељкови дани" добро осмишљена и вођена манифестација високог културно-научног значаја и нивоа, достојна личности и дела В ељка Петровића и српске књижевне традиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара