Читај ми!

Салаш у сред града

Нова туристичка атракција осванула је у Крагујевцу. У центру града саграђен је салаш који ће бити коришћен за презентацију старих, заборављених заната и промоцију шумадијске традиционалне културе.

Крагујевац је овог викенда, у еколошком парку "Илина вода" добио нову туристичку атракцију - сеоски салаш у центру града. За непуна два месеца, волонтери Еко парка демонтирали су, пренели и поново саградили салаш из насеља Јабучар, као драгоцени објекат традиционалне архитектуре.

Салаш је донација породице Симовић. Стар је више од стотину година и у Еко парку Илина вода користиће за презентацију старих, заборављених заната и промоцију шумадијске традиционалне културе.

Историја овог салаша је више него интересантна. Протеклих десенија више пута је мењао своју локацију. Како се породица Симовић из родног Јабучара селила ка граду, тако ју је И салаш пратио. У Екопарку "Илина вода" добио је другу намену.

"Намера нам је да на овом месту Крагујевчанима и посетиоцима Еко парка представимо старе, заборављене занате из Шумадије. У наредном периоду, волонтери Еко парка, презентоваће старе занате, а овде ће ускоро радити и стара воденица у којој ће се, на традиционални начин, млети жито. Овај пројекта биће значајан и за туристичку понуду Крагујевца, као јединствен у овом делу Србије", каже Слађан Ракић из Еко парка "Илина вода".

Власник салаша, амбара и коша Милован Симовић, на позив волонтера Еко парка, одлучио је да, без надоканде, поклони салаш Еко парку.

"Ово је поклон свим Крагујевчанима и младима - да их подсети на нашу традицију. Срећан сам што ћу моћи и својим наследницима да покажем овај салаш, баш на овом месту. Када год будем долазио у Илину воду, заправо ћу бити на своме", рекао је Милован Симовић, донатор салаша.

Парк "Илина вода" је легат браће Андрејевић, а у првој половини 19. века био је монденско излетиште Шумадије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара