Ниш на 3Д мапи света

Тим студената грађевинско - архитектонског факултета у Нишу направио је компјутерске 3Д моделе објеката у центру града. Тиме је омогућено представљање Ниша на интернет мапи света.

На интернет претраживачима Google Earth и 3D Warehouse студенти архитектуре поставили су 27 објеката из најужег градског језгра. Зграде и историјски споменици су фотографисани и потом преко компјутерских програма моделирани у три димензије. Шесторо студената је на овоме радило неколико месеци.

"Сви велики градови и сви туристички центри имају своје презентације на Google Earth и зато је ово битно. Уз то у Нишу се наредне године обележава значајан јубилеј, 1.700. година Миланског Едикта и тада очекујемо овде велики број туриста и званичника", каже Оливера Николић.

Петар Пејић каже да се сада може видети како сви ови објекти изгледају у простору.

"Добијамо комплетну висину објекта, њихов габарит, терасе и све делове који су увучени и то се може применити у многим областима, нпр. у катастру", каже Петар.

Поред Оливере и Петра који су на докторским студијама и тиму је и четири студената - Милош Пајевић, Немања Петровић, Урош Стргулц и Бојан Филиповић. Они су, уз помоћ ментора професорке Соње Красић, практично применили оно што су научили на факултету и то посебно на Катедри за визуелне комуникације.

"Они јеси користили то знање и већина њих је слушала тај предмет од кога је све кренуло. Неки су већ имали у томе искуства, други су врло брзо савладали и ја сам врло задовољна како је све то испало", каже Соња Красић.

Ниш је до сада на интернету имао, такозвану, виртуалну изграђеност од само два одсто. У Новом Саду, који је сличне површине, то је скоро осамдесет одсто.  Интернет и Google Earth су главни извор информација за све већи број туриста у свету, па је пројекат веома важан и за туристичку промоцију Ниша.

Директор Туристичке организације Ниша Урош Парлић каже да су ово паметни, млади људи који су сами препознали оно што граду недостаје.

Пројекат ових младих људи реализован је у оквиру програма Партнерство за образовање, који помаже фабрика "Филип Морис". Тиму ће се прикључити још педесет колега са друге године студија. Планирано је да, до априла наредне године, на интернету поставе још 150 зграда и 50 историјских споменика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара