Читај ми!

Ново рухо костурнице на Зебрњаку

После десетогодишњих преговора са Владом Македоније, почела је реконструкција спомен костурнице Зебрњак код Куманова. За нешто више од месец дана рада стручњаци су успели да заштите споменик од даљег пропадања. Министарство рада, запошљавања и социјалне политике уложило је 70 милиона динара.

Спомен костурница на Зебрњаку заштићена је од пропадања. Урађена је хидроизолација, малтерисани су зидови, а око споменика подигнут је камени заштитни зид са стражарском кућицом.

Владан Јовановић, архитекта Министарства рада, запошљавања и социјалне политике каже да се тренутно ради још фреска у сакралном делу, у унутрашњости споменика, а да су у самој костурници постављене стаклене сталаже.

Јовановић је додао да је све презентовано на светски начин, за разлику од онога како је било до сада.

Пронађена је и нова просторија, која је чекала шест деценија да буде откривена.

Бугари су у Другом светском рату минирали споменик, који је тада био висок 48,5 метара. Експлозив је, претпоставља се, био у капели, тако да је просторија испод ње остала потпуно затрпана.

Зоран Михајловић, архитекта републичког Завода за заштиту споменика културе каже да је цео овај простор био велики реципијент који је у себи садржао велику количину материјала који је апсорбовао воду.

"Отривањем овог дела спречили смо даље нарушавање структуре објекта и мислим да је ово најбољи начин да се објекат заштити", каже Михајловић.

Изложене су фотографије, као и документа, архитектонска решења и макете. Подељена је изложба на три целине, обрађује Кумановску битку и периоде који су претходили и следили.

Спомен капела посвећена је палим српским војницима Кумановске битке, којом је 1912. године окончан Први балкански рат.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се